Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Μια ωραία σπουδή του Rinck

Ο Γάλλος συνθέτης Henri Rinck (1870-1952) κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του καλλιτεχνικού σκακιού και είναι κυρίως γνωστός για τις σπουδές του.
Η παρακάτω είναι από τις όχι πολύ δύσκολες. Αυτό το πιονάκι στο γ6 είναι πολύ επικίνδυνο. Θα το προλάβει ο μαύρος, το "τέλος" όμως θα έρθει από αλλού!

Σπουδή του Henri Rinck, 1908

Τα Λευκά παίζουν και κερδίζουν

7 σχόλια:

  1. Η λύση είναι μάλλον εύκολη, άρα θα περιμένω να τη γράψει κάποιος άλλος, που θα το παλέψει. Υπενθυμίζω απλά ότι τα ελεύθερα πιόνια πρέπει να σπρώχνονται (μπροστά, όχι μεταξύ τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν σπρώξουμε το ελεύθερο για μιά-δυο κινήσεις, έχουμε ελπίδα να κερδίσουμε με τα λευκά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας.
    Νομιζω πιο καλο για τα λευκα
    1.δ6 ε7χδ6
    2.Πδ5 και ακολουθει
    3.γ7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη βαριάντα που προτείνει ο Leon μου φαίνεται ότι μετά από 2. Πγ5 ο Μαύρος απλά κόβει τον πύργο και στο γ7 προλαβαίνει το πιόνι με Πε8.

    Παρότι για μένα η λύση δεν είναι εύκολη (σε αντίθεση με τον Παναγιώτη που είναι ισχυρός μαιτρ και ισχυρός λύτης και αυτά τα βλέπει αστραπιαία), νομίζω ότι το κλειδί είναι 1. γ7. Φορσέ 1...-Πγ1 και τώρα 2. δ6 (σημαντική ενδιάμεση κίνηση)-ε:δ6 και τώρα 3. Πθ1. Ο μαύρος δεν μπορεί να φάει τον Πύργο γιατί προάγεται το πιόνι, ενώ αν 3...-Π:γ7 τότε 4. Πδ1+ - Ργ5 και 5. Πγ1+ και πέφτει ο μαύρος πύργος μιας και ο βασιλιάς του μαύρου δεν μπορεί να πάει στο δ6 λόγω του μαύρου πιονιού. (εδώ φαίνεται η σημασία της δεύτερης κίνησης του Λευκού).

    Ω! Μαιτρ, καλά τα λέω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Κονισσαίε!
    Άψογος! (εκτός από του σημείου που με ονομάζεις μαιτρ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.