Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Δημήτρης Καλλιβωκάς



Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς είναι πασίγνωστος στους φίλους του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ηθοποιός με μακρά παρουσία στον καλλιτεχνικό χώρο, έχει παίξει σε περισσότερα από 80 θεατρικά έργα, 30 ταινίες και κάπου 100 τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές του θεάτρου. Η πιο πρόσφατη από τις ταινίες του είναι η διεθνής παραγωγή Ελ Γκρέκο (2007), ενώ εμφανίζεται αυτή την εποχή στο σήριαλ του MEGA Όλα στον αέρα.
Ο δημοφιλής ηθοποιός είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει λίγο από τον χρόνο του και να μοιραστεί μαζί μας τις αναμνήσεις του από το χώρο του θεάτρου σε σχέση με ένα από τα πιο αγαπημένα του χόμπυ: το σκάκι.

Το 1973 διοργανώνεται το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ηθοποιών στο θέατρο του Στέφανου Ληναίου. Προκρίνονται περίπου 25 άτομα και μένουν για τους τελικούς 7. Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς είναι 4ος. Θυμάται ότι πρωταθλητής ήταν ο Ανδρέας Φιλιππίδης, 2ος ο Μίμης Φωτόπουλος και 3ος ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος. Για τον Ανδρέα Φιλιππίδη λέει πως ήταν πολύ καλύτερος από όλους τους άλλους επειδή είχε μεγάλη πείρα από το παιχνίδι, καθώς και θεωρητική κατάρτιση. Οι υπόλοιποι είχαν την ευκαιρία να παίζουν μόνο στα διαλείμματα ανάμεσα στις παραστάσεις.

Από την παρτίδα του Δημήτρη Καλλιβωκά με τον Στέφανο Ληναίο

Στο τέλος του τουρνουά, όπως θυμάται ο ηθοποιός, «Είχε συμφωνηθεί τους 6 καλύτερους να μας αντιμετώπιζε ο τότε πρωταθλητής Ελλάδας Τριαντάφυλλος Σιαπέρας από μνήμης. Κάθισε σε ένα κάθισμα στην πλατεία κι εμείς ήμασταν σε 6 σκακιέρες στη σκηνή. Άρχισε λοιπόν σε μία μία να μας παίζει και σύντομα μας εξουδετέρωσε όλους. Ο μόνος που παρέμενε ήταν ο Ανδρέας ο Φιλιππίδης. Μαζευτήκαμε τότε όλοι γύρω από το τραπέζι του Ανδρέα και όλοι μαζί, και τα 6 μυαλά, αγωνιζόμασταν να βρούμε την καλύτερη απάντηση. Ο Σιαπέρας καθόταν ατάραχος στο κάθισμά του και δεν χρειαζόταν ούτε μισό λεπτό για την κάθε του κίνηση. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι κι ο Ανδρέας έχανε, ο Στέφανος ο Ληναίος τού πρότεινε να κάνει μια κίνηση άσχετη με τη θέση. Ήταν η μόνη στιγμή που κάπως κόλλησε ο Σιαπέρας και σκέφτηκε κάπου δύο λεπτά. Στο τέλος, βέβαια, νίκησε. Ανέβηκε πάνω στη σκηνή, στήσαμε όλοι τα πιόνια μας και σε έναν έναν από εμάς επανέλαβε ακριβώς όλες τις κινήσεις που κάναμε!»

Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου και ξεκίνησε την καριέρα του από το Εθνικό Θέατρο. Εκεί πρωτοέμαθε σκάκι και πρώτος δάσκαλός του ήταν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος. Από τότε το σκάκι έμεινε στην καρδιά του. Αλλά το επάγγελμα του ηθοποιού είναι απαιτητικό κι ο χρόνος λίγος, οπότε δεν είχε την ευκαιρία να παίζει όσο συχνά θα ήθελε.

Με την Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία "Μια ελληνίδα στο χαρέμι" (1971)

Το 1982 γίνεται το 2ο πρωτάθλημα των ηθοποιών κι εκεί ο Καλλιβωκάς είναι 2ος. Αυτή τη φορά πρωταθλητής είναι ο Τάκης Παπαματθαίου. Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς θυμάται: «Προχώρησα ως τον τελικό, όπου θα αντιμετώπιζα τον Παπαματθαίου. Είχα όμως να ασχοληθώ με το σκάκι από το προηγούμενο πρωτάθλημα, ενώ ο Παπαματθαίου ήταν πολύ καλός παίχτης και έπαιζε και σε σύλλογο. Επειδή λοιπόν σκεφτόμουν ότι θα ήταν δύσκολο να τον συναγωνιστώ σε καινούρια ανοίγματα, που εγώ δεν εγνώριζα», λέει και γελάει, «αποφάσισα να αναστατώσω τη σκακιέρα! Άρχισα λοιπόν να τρώω ό,τι έβρισκα μπροστά μου, ώστε να πάει περίπατο η θεωρητική κατάρτιση του αντιπάλου μου, με σκοπό να τον αντιμετωπίσω πλέον επί ίσοις όροις. Οι ώρες περνούσαν κι είχαμε μείνει με 7-8 κομμάτια ο καθένας, δεν θυμάμαι ακριβώς. Όλοι είχαν μαζευτεί από πάνω και παρακολουθούσαν, ώσπου κάποιος είπε ότι έπρεπε να τελειώνει η παρτίδα για να μπει ο κόσμος και να γίνει η παράσταση. Εκεί παραιτήθηκα και βγήκε πρώτος ο Παπαματθαίου».

Οι αναμνήσεις του Δημήτρη Καλλιβωκά δεν έχουν τελειωμό και μπροστά μας περνάει μια ολόκληρη εποχή του ελληνικού θεάτρου. Συστήνει ανεπιφύλακτα στα παιδιά να ασχοληθούν με το σκάκι. Να βρουν φίλους και να παίζουν. Μόνο να μην παραμελήσουν ποτέ τα μαθήματά τους και ποτέ να μην παίξουν με χρήματα. «Το σκάκι», λέει, «είναι πολύ σημαντικό παιχνίδι, ώστε δεν χρειάζεται να παίζει κανείς με χρήμα, ευτελίζοντάς το».

Τη σκακιέρα που βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία την κατασκεύασε μόνος του την εποχή που όλο τον ελεύθερο χρόνο του τον διέθετε για το σκάκι. Την ετοιμάζει μετά το τέλος της συνομιλίας μας και παίζει την πρώτη του κίνηση.

4 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση!
    Έχω γνωρίσει τον Κο Καλλιβωκά, είναι αξιόλογος άνθρωπος, με κουλτούρα και ευαισθησίες. Και αγαπά πραγματικά το σκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη συγχαρητήρια...
    Έχω αγωνιστεί με τον Τακη Παπαματθαίου πριν πολλά χρόνια στην Ικαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Σπύρος Ιλαντζής, panionios:
    Σας ευχαριστώ πολύ.
    Μακάρι πάντως να υπάρξει άλλο ένα τέτοιο πρωτάθλημα σύντομα. Και σε πολλούς άλλους χώρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας είχα δει στις 30 Αυγούστου στο καράβι ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π . Καθόσασταν πίσω μας στο κατάστρωμα . Πολύ ωραία ιδέα . Είμαι φίλη του σκακιού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.