Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

...και το Τέρας



Είχαν βγει να λιαστούν στην όχθη, αλλά δεν είχαν τίποτα για ν' ακουμπήσουν. Ξάπλωσαν με το κεφάλι του ενός στον ώμο του άλλου και τα χέρια τους στην έκταση με τα δάχτυλα πλεγμένα. Τα κορμιά τους ένας παράδοξος, ανομοιογενής σταυρός, με την προσοχή τους στη μουσική που ερχόταν από το αυτοκίνητο.
..................................................
"Οπότε μας λείπει μόνο το σκάκι" είπε η Μηδέν όταν τέλειωσε το τραγούδι.
"Το σκάκι;" ρώτησε έκπληκτος ο Ούγκο.
"Α" έκανε ήσυχα η Μηδέν. "Νόμιζα ότι το ήξερες. Ένας μεγάλος σκακιστής, ο Τάρρας, είχε πει: Το σκάκι, όπως ο έρωτας, όπως η μουσική, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους."


(Απόσπασμα από το διήγημα ...και το Τέρας, της ομώνυμης συλλογής του Μιχάλη Μανωλιού)

Ο Μιχάλης Μανωλιός γεννήθηκε το 1970. Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας. Η πρώτη συλλογή διηγημάτων του Σάρκινο Φρούτο κυκλοφόρησε το 1999 από τις εκδόσεις Τρίτων. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στην ελληνική έκδοση του Asimov’s Science Fiction, στο περιοδικό Κόμικς και Επιστημονικής Φαντασίας «9» της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, στα Φανταστικά Χρονικά της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας, καθώς και σε άλλες συλλογές.

Στη συλλογή ...και το Τέρας (εκδόσεις Τρίτων, 2009) υπάρχουν 18 διηγήματα, 18 πρωτότυπες καταστάσεις, λιγότερο ή περισσότερο φανταστικές, με ανθρώπους σε δυσχερείς, περίεργες ή επικίνδυνες θέσεις. Οι επιλογές τους ταλαντεύονται ανάμεσα στην ασφάλεια, την επιθυμία, την ελπίδα και τα πιστεύω, προσπαθώντας να ισορροπήσουν τη λογική με το συναίσθημα — και αυτές οι επιλογές θα οδηγήσουν τους ίδιους και τους συνανθρώπους τους από το κάθε κομβικό σημείο στο επόμενο σταυροδρόμι επιλογών, στις επόμενες αποφάσεις.

http://www.enjoy.gr/logo/teras/4705.html

2 σχόλια:

  1. Γνωρίσαμε τον Μιχάλη Μανωλιό όταν διαβάστηκε ένα διήγημά του [Σοκολάτα] σε εκδήλωση της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ). Μας έκανε εξαιρετικά καλή εντύπωση τότε.
    Δεν έχει πάψει να μας ξαφνιάζει με τα ιδιαίτερα καλοδουλεμένα διηγήματα και τα ευφάνταστα βιβλία του μέχρι σήμερα.
    Και βέβαια υπήρξε πολύ καλός σκακιστής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Αλκίνοε. Το συγκεκριμένο διήγημα με άγγιξε πολύ ως αναγνώστη.
    Κι ευχαριστώ για την σκακιστική πληροφορία. Το όνομα μού φαινόταν γνωστό. Τώρα ψάχνω στο αρχείο μου να βρω την παρτίδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.