Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Ένα κλασικό ματ

Μια κλασική εικόνα ματ, από εκείνα που διδάσκονται από τα πρώτα όταν μαθαίνει κανείς σκάκι. Τι να γίνει όμως; Η επιτυχία θέλει θυσίες...

Θέση από παρτίδα Palac-Minasian, Πούλα 1997

Τα Λευκά κάνουν ματ σε 3 κινήσεις.

5 σχόλια:

  1. Όταν η Μεγάλη Βασίλισσα ξεκίνησε την επίθεση έπιασε ακόμη και τον στρατό της απροετοίμαστο. Οι καβαλάρηδες έτρεξαν αφού άκουσαν τον αχό της μάχης. Στο κατόπι τους κι οι βαρύθυμοι πύργοι, μέχρι κι αυτοί αναστατώθηκαν από το σαματά. Με αυτή τη συστράτευση πλήρωσε ο άνανδρος φονέας τον χαμό της μεγάλης πρωτοπόρου.

    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μεγάλη πρωτοπόρος, όμως, δεν άφησε και πολλά περιθώρια επιλογής στον φονέα της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η "μεγάλη πρωτοπόρος" όμως αποδείχτηκε πολύ ρουφιάνα και μπαμπέσα. Και τέλόσπάντων, με έναν "βαρύθυμο πύργο" και δύο βαρβάτους καβαλάρηδες από πίσω, ξέρω και γω να αυτοθυσιάζομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά ρε παιδιά. Ούτε λίγη ποίηση να κάνουμε δεν μπορούμε. Αμέσως οι αυλοκόλακες του ερεβώδους μονάρχη να τρέξουν να συνηγορήσουν. Που ξέρετε; Μπορεί μετά την ενστικτώδη αντίδρασή του, να ονειρευόταν τη στιγμή που θα τη ξανασυναντούσε έξω από τα όρια του αισθητού.
    (Άκουγα τώρα τους "Δραπέτες της Σκακιέρας", Κουρουπός, Τριβιζάς και είμαι επηρεασμένος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά από όλη αυτή την ποιητική έξαρση (για την οποία εννοείται σας ευχαριστώ όλους, ήταν καταπληκτική!), ας δώσω πιο πεζά τη λύση: 1. Βχε8+ Ρχε8 2. Ιγ7+ Ρζ8 3. Πδ8 ματ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.