Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Ένας μαθητής όπως όλοι οι άλλοι


Το όνομά του: Afonso Reis Cabral. Μαθητής της Γ' Λυκείου του σχολείου Rodrigues de Freitas στο Πόρτο της Πορτογαλίας.
Αυτές τις μέρες θα αισθάνεται πολύ ευτυχισμένος ετοιμάζοντας τις βαλίτσες του για την Ελλάδα. Ο λόγος; Την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα βραβευτούν από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας για την 8η θέση που πήρε ανάμεσα σε 3532 μαθητές από 551 σχολεία της Ευρώπης και του Μεξικού στον Ευρωπαϊκό Μαθητικό Διαγωνισμό στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.


Το σχολείο Rodrigues de Freitas

Ο Afonsο πήρε από την καθηγήτριά του τα κείμενα που έπρεπε να προετοιμάσει -στη συγκεκριμένη περίπτωση τα κεφάλαια 1-52 του Προς Δημόνικον του Ισοκράτη και τα βιβλία 2 και 3 του έργου Αλεξάνδρου Ανάβασις του Αρριανού- και στρώθηκε στη δουλειά. Αγόρασε βιβλία και μελέτησε επί 4 μήνες τα κείμενα. "Απαίτησε μεγάλη προσπάθεια εκτός τάξης" λέει. Κι αφού εκφράσει την ικανοποίησή του, συμπληρώνει για τις λεγόμενες νεκρές γλώσσες (που εδώ κάποιοι αναρωτιούνται γιατί πρέπει να τις μαθαίνουμε): "Είναι μια πόρτα για την είσοδό μας σε μια εποχή".
Τρισέγγονος του μεγάλου Πορτογάλου συγγραφέα Eça de Queirós, ο Afonsο στην ηλικία των 18 ετών έχει ήδη εκδώσει μια ποιητική συλλογή κι ετοιμάζει ακόμα μία, ενώ προετοιμάζεται για την είσοδό του στη Σχολή Πορτογαλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λισσαβώνας.
Ας ελπίσουμε η Ελλάδα, που θα έχει την τιμή να υποδεχτεί σπουδαστές όπως αυτόν, να τους περιβάλει με αγάπη και να τους κάνει να θέλουν να συνεχίσουν αυτή την εκπληκτική και συγκινητική προσπάθεια, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερους πρέσβεις της ελληνικότητας.

Δείτε τις σελίδες:
educare.pt (στα Πορτογαλικά)
De Rerum Natura (στα Πορτογαλικά)
20 minutes.fr (τα θέματα του διαγωνισμού, στα Γαλλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.