Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Ρετροανάλυση από έναν μαθηματικό



Τα Σκακιστικά μυστήρια του Σέρλοκ Χολμς, τιτλοφορείται ένα από τα βιβλία του γνωστού Αμερικανού μαθηματικού, αλλά και πιανίστα και φιλόσοφου Ρέυμοντ Σμούλιγιαν (Raymond Smullyan, 1919- ).

Τα προβλήματα μαθηματικής λογικής κυριαρχούν στο έργο του διάσημου αυτού "ταχυδακτυλουργού των μαθηματικών". Πολλά από αυτά τα προβλήματα δεν είναι παρά επεκτάσεις γνωστών παζλ. Οι Ιππότες και οι απατεώνες π. χ. έχουν να κάνουν με ιππότες που λένε πάντα την αλήθεια και απατεώνες που λένε πάντα ψέμματα. Αυτό το παζλ βασίζεται στην ιστορία με τις δύο πόρτες και τους δύο φύλακες, έναν που λέει ψέμματα και έναν που λέει αλήθεια. Μια από τις πόρτες οδηγεί στον Παράδεισο και μια στην Κόλαση και το νόημα του παιχνιδιού είναι να βρεις την πόρτα που σε πάει στον Παράδεισο, ρωτώντας έναν από τους φύλακες. Μια καλή ερώτηση που μπορεί κανείς να κάνει είναι η "Ποια πόρτα θα έλεγε ο άλλος φύλακας ότι οδηγεί στην Κόλαση;
Ανάμεσα στα άλλα βιβλία του σημαντικά θεωρούνται τα:
-Ποιο είναι το όνομα αυτού του βιβλίου; (1978)
-Αυτό το βιβλίο δεν χρειάζεται τίτλο (1980)
-Τα σκακιστικά μυστήρια των αραβικών νυχτών (1981)
-Την κυρία η την τίγρη; (1982)

Πληροφορίες για τον Σμούλιγιαν μπορείτε να βρείτε στη Βικιπαίδεια. Προς το παρόν μας ενδιαφέρει να λύσουμε το παζλ, που κοσμεί μάλιστα το εξώφυλλο του βιβλίου του.


Τα Μαύρα έχουν μόλις παίξει. Ποια ήταν η τελευταία κίνηση των Μαύρων και ποια η προηγούμενη των Λευκών;

Post scriptum: Άλλαξα μόλις την εκφώνηση του προβλήματος για να συμβαδίζει με το εξώφυλλο του βιβλίου. Η αρχική περιοριζόταν μόνο στο "Ποια ήταν η τελευταία κίνηση των Μαύρων;".

6 σχόλια:

  1. Η τελευταία κίνηση των μάυρων θα πρέπει να ήταν η1=Β και για τα λευκά Αxη1.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H κίνηση των λευκών ήταν Ια8+ και τα μαύρα απάντησαν Ρxa8...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με μαύρο κομμάτι που πηγαίνει στο g1, όπου το παίρνει μετά ο λευκός Αξιωματικός οι λύσεις είναι 192, αν δεν έκανα λάθος.
    Υπάρχουν πολλές ακόμη με τον λευκό Βασιλιά (από c7, d7, d8 κατά περίπτωση) να πηγαίνει στο c8 παίρνοντας ένα μαύρο κομμάτι που πηγαίνει εκεί ή στριμώχνοντας τον μαύρο Βασιλιά που πηγαίνει στο a8 από b7, b8.
    Με την σωστή διατύπωση (ο μαύρος έχει παίξει τελευταίος) η λύση είναι μία και την εντόπισε ο Δημητριάδης Αλέξανδρος.
    Ευχαριστούμε για το τεστ, καλό καλοκαίρι να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ όλους για τη λύση και συγνώμη για την αρχική διατύπωση που ήταν προβληματική.
    Εύχομαι κι εγώ καλό καλοκαίρι σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ηλία αυτό με τους φύλακες και τις πόρτες το είχα ακούσει πριν μερικά χρόνια σε μια παρέα. Δέκα άτομα προσπαθούσαμε να βρούμε για κανά 2ωρο ποια είναι η λύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.