Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Εικόνες από την Ιαπωνία






Παιδιά που παίζουν Σόγκι (Shogi) σε συλλόγους ή σχολεία της Ιαπωνίας.

Το Σόγκι είναι το αντίστοιχο του σκακιού στη μακρινή αυτή χώρα της Άπω Ανατολής και πρόκειται για το πιο μακρινό -αλλά και δύσκολο- "ξαδελφάκι" του. Είναι πολύ διαφορετικό ακόμα και από το κινεζικό Σιάνγκτσι. Η σκακιέρα είναι 9x9 τετράγωνα (σε πολλές περιπτώσεις παραλληλόγραμμα) και τα κομμάτια έχουν όλα το ίδιο σχήμα και χρώμα, και για τις δύο παρατάξεις! Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι η φορά τους, γι' αυτό και μοιάζουν κάπως με βέλη. Το χαρακτηριστικό του Σόγκι είναι ότι τα κομμάτια του αντιπάλου που αιχμαλωτίζουμε, τα κρατάμε και μπορούμε σε οποιαδήποτε στιγμή (με κάποιους κανόνες, βέβαια) να τα βάλουμε πάνω στη σκακιέρα γυρισμένα προς τον αντίπαλο, κάνοντάς τα με αυτόν τον τρόπο δικά μας! Όπως βλέπουμε και παρακάτω, έχουν πάνω τους κινέζικα ιδεογράμματα. Τα ονόματα τους είναι πράγματι εξωτικά για μας, π.χ. Χρυσός Στρατηγός, Ασημένιος Στρατηγός, Λόγχη, κ.τ.λ.
Πρόκειται για ένα "άγριο" παιχνίδι, όπου η ισοπαλία είναι η εξαίρεση, απίστευτα δύσκολο για τους δυτικούς, και ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιαπωνία, γνωστό σχεδόν στους πάντες. Οι δάσκαλοι του Σόγκι απολαμβάνουν πολλά προνόμια και είναι άτομα πολύ σεβαστά. Η βιβλιογραφία είναι, όπως θα περίμενε κανείς, τεράστια.
Περισσότερα για το παιχνίδι αυτό -όσο μπορούμε να το εξηγήσουμε- προσεχώς.


Σχηματοποιημένη σκακιέρα Σόγκι.

1 σχόλιο:

  1. καλησπέρα,

    σήμερα είδα για πρώτη φορά το blog σας.
    το βρήκα πολύ ενδιαφέρων και έσπευσα να γίνω και αναγνώστης του.

    εγώ έχω το http://www.johnpatrablog.blogspot.com/ .αν θέλετε ρίξτε του μια ματια και αν σας αρέσει γίνετε αναγνώστης του.

    καλό καλοκαίρι από τον johnpatra

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.