Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Φωτοκουίζ



Για τους καινούριους, κυρίως, φίλους του ιστολογίου: Ποιος είναι ο κύριος της φωτογραφίας;

16 σχόλια:

  1. Α! Ευτυχώς που είναι για τους καινούριους! Γιατί ούτε αυτόν τον ξέρω...

    Αν και έχω μια μικρή ιδέα.Ας αφήσω όμως τον Μέτοικο να αναπτύξει το γενεαλογικό του δέντρο και μετά εκτίθεμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν πολλοί αναφερθεί κατά καιρούς σε αυτόν. Προς το παρόν όμως, όντως, περιμένουμε τον Μέτοικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετοικος στη Νισυρο17 Ιουλίου 2009 στις 3:58 π.μ.

    Αμαν βρε παιδια,δεν "παλιωσα" ακομα;
    Εχω ξαναγραψει για τον συγκεκριμενο(το υλικο ειναι πλουσιο),θα πω μονο οτι,αν και δεν ηταν επαγγελματιας σκακιστης, βιοποριζοταν σε χαλεπους καιρους απο το σκακι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Μέτοικος
    Εκείνο που δεν ξέρω είναι το εξής: Ήταν πράγματι τόσο καλός όσο λένε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετοικος στη Νισυρο17 Ιουλίου 2009 στις 9:59 π.μ.

    Eχει γραφτει οτι η αξιολογηση του εφτανε το 2100(τωρα το πως υπολογιστηκε αυτο,ενας θεος ξερει),εχει κανει ισοπαλια σε σιμουλτανε με τον Reshevsky(η παρτιδα δεν διασωθηκε,για να δουμε αν ηταν "σαλονατη",παντως ο εικονιζομενος ηταν μαχητης).
    Ενα αλλο ενδιαφερον στοιχειο ηταν οτι οι μυστικες υπηρεσιες απαιτησαν να σταματησει να παιζει σκακι δι' αλληλογραφιας με σκακιστες που βρισκονταν στην αλλη πλευρα του ωκεανου,καθως εξελαβαν την σκακιστικη γραφη σαν κωδικα μυστικης επικοινωνιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. A, ρε, Κονιδάρη! Παιδιά, είναι ο Χάμφρευ Μπόγκαρτ, ο γνωστός ηθοποιός ("Καζαμπλάνκα" κ.ά.) του παλιού και κλασικού Χόλυγουντ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετοικος στη Νισυρο17 Ιουλίου 2009 στις 11:57 π.μ.

    Η πληροφορια οτι μετα το τελος της παρτιδας με τον Ρεσεφσκυ,του απευθυνθηκε με την κλασσικη ατακα "Play it again Sam" μαλλον δεν αληθευει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για την ακρίβεια του είπε: "Play it again Sam, if you dare!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ όλους για την απάντηση και τις πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτσι είμαστε όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί. Στους δύσκολους καιρούς, προκειμένου να σώσουμε την τέχνη μας και το όνομά μας, καταφεύγουμε στο σκάκι για να βγάλουμε κανά χαρτζηλίκι. Ο Χάμφρευ αγωνιστικά, εγώ διαιτητικά. Τώρα μάλιστα που ήμουν στο διασυλλογικό είχαμε στήσει την παράγκα μας με τους άλλους διαιτητές λίγο παραπέρα και τα κονομήσαμε καλά. Είχαμε ταρίφες: Νούλα συμφωνημένη απλή, τόσο. Νούλα πακέτο τόσο, νούλα η συνάντηση τόσο και τόσο. Γι' αυτό καλά μας τα ψέλνουν στου γείτονα, όχι ότι δεν υπάρχει περιθώριο κανονιστικό να κάνουμε κάτι, αλλά επειδή είμαστε διεφθαρμένοι και μες τη μπίζνα με τα μπούνια. (Και με τον Μπούνια, μιας και ήταν και αυτός εκεί διαιτητής.)

    Χρόνια πολλά και από μένα Δάσκαλε Ηλία. Ίσως να ξέρετε πως ο Ελισσαίος ήταν ένας προφήτης τριτοκλασάτος και την όποια του υστεροφημία την οφείλει στο ότι ήταν μαθητής και ακόλουθος του προφήτη Ηλία, αυτής της τεράστιας προσωπικότητας στον χώρο της βιβλικής προφητείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ηλία, χρόνια πολλά και καλά και δημιουργικά!

    Ελισσαίε, ουδείς προφήτης στον τόπο του.

    Γάτε, δεν έχω τιποτε να σου πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας!
    Ελισσαίε, ο αδελφός της γιαγιάς μου, ο Τίμος Μωραϊτίνης, δεν ήξερε σκάκι και δεν μπορούσε να υπολογίζει ούτε στην "παράγκα" ο δυστυχής. Γι' αυτό έβαλε κι έγραψαν στο μνήμα του το γνωστό Επιτέλους εστεγάσθην.
    Η Τέχνη θέλει θυσίες, έστω και σκακιστικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ηλία, τις καθυστερημένες ευχές μου (πότε θα μάθω επιτέλους να δουλεύω με αυτό το ρημάδι το Outlook!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστώ πολύ τις ευχές σου!
    Εγώ πάντως που χρησιμοποιώ το Mozilla Thunderbird γενικά είμαι ευχαριστημένος που έχω γλυτώσει από το "βάρος" του Outlook. Λίγο καλύτερο να ήταν το Open Office και θα είχα στείλει και το Microsoft Office στη Β' Εθνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μετοικος στη Νισυρο25 Ιουλίου 2009 στις 3:50 π.μ.

    Απ'οτι φαινεται το θεμα της χρησιμοποιησης των δελταριων,που ανταλλασονταν αναμεσα σε αντιπαλους που επαιζαν παρτιδες δι'αλληλογραφιας,για την αποστολη μυστικων μηνυματων,ειχε μεγαλη εκταση τα πρωτα χρονια του Ψυχρου πολεμου,καθως ειναι παρα πολυ δυσκολο για καποιον που δεν ξερει τον κωδικα να καταλαβει αν οντως υπαρχει καποιο κρυμμενο μηνυμα.
    Το ερωτημα παραμενει ως τις μερες μας:http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/
    5895953/Postcards-containing-
    Cold-War-spy-messages-unearthed.html
    Η σκακιστικη παρτιδα και η καταγραφη της προσφερουν ενα φυσικο τροπο Στεγανογραφιας(αποκρυψη ενος μηνυματος ωστε την υπαρξη του να την γνωριζουν μονο ο αποστολεας και ο παραληπτης) που πολυ δυσκολα θα σπασει,ειδικα αν δεν μπορει να ανασυντεθει ολοκληρη η παρτιδα.
    Και για να δειξουμε ακομη μια φορα οτι ολα συνδεονται(να το παλι το δασκαλιστικο!)εισηγητης της πιο απλης μεθοδου κρυπτο/στεγανογραφιας ηταν ο Cardano o οποιος απεκρυπτε μεσα σε "αθωες" επιστολες μυστικα μηνυματα που για να τα διαβασεις χρειαζοσουν ενα διατρητο πλεγμα που το τοποθετουσες απο πανω,και αφηνε να διαβαστουν μονο τα γραμματα που ειχαν σημασια.Εικαζεται οτι ηταν και ο δημιουργος πιο περιπλοκων κρυπτογραφησεων που ειχαν να κανουν με την χρηση και σκακιερας(Trellis Ciphers) αλλα δεν ειναι δυνατο να επιβεβαιωθει.
    Ενα ενδιαφερον στοιχειο στην κατασκευη αυτων των κωδικοποιησεων ειναι οτι η σκακιερα τοποθετειται με λαθος τροπο (μαυρο Θ1) οταν αρχιζουμε να καταγραφουμε το μηνυμα.Τα χρονια που η σημειολογια κυριαρχουσε σαν μεθοδος αναλυσης κειμενων,πολυ ευκολα θα ισχυριζοταν κανεις,οτι η τοσο συχνη λανθασμενη τοποθετηση της σκακιερας στις κινηματογραφικες ταινιες ηταν απλως ενα ακομη σημειο,ηθελημενα τοποθετημενο εκει,για να δηλωσει την αναγκη αποκρυπτογραφησης.
    Περισσοτερα σε σχεση με κωδικες,μυστικα μηνυματα που τα διαβαζεις με βοηθεια σκακιερας, και τον Cardano μπορει κανεις να βρει εδω:http://www.absoluteastronomy.com/topics/
    Grille_(cryptography)#encyclopedia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.