Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Κινηματογραφικό φωτοκουίζ



Θα μπορούσε κανείς να κάνει ένα φωτοκουίζ με την ερώτηση "ποιος διάσημος ηθοποιός έχει ζωγραφίσει την παρακάτω νεκρή φύση". Χάρη στο σκάκι όμως η ερώτηση απλουστεύεται. Ποιος λοιπόν είναι ο ηθοποιός της φωτογραφίας;

24 σχόλια:

  1. Να αρχίσω καλοπροαίρετα ρωτώντας αν μπορώ να γράψω το σωστό του όνομα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είμαι εγώ για τέτοια μου φαίνεται (εκτός αν είναι ο Γιάννης Καροτσέρης)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι σε Δαυίδ Χαλκολειβαδίτη, Θωμά Πριονιστή, Τζωρτζ Μαγκάρετ και Ντόννα Σάμμερ μού κάνει αυτό το τελευταίο, αλλά δεν τόχω :(

    Με τέτοια τονισμένα ζυγωματικά πάντως, θα μπορούσε να είναι και ουκρανός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή δεν είναι ο Σκ(ω)οτσέζος με το τετράγωνο θεληματικό πηγούνι αλλά ο Ουκρανέζος με το μυτερό; Το είπα ότι δεν τα καταφέρνω καλά σ' αυτά τα παιχνίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλειψα τόσες ώρες, ακόμα να το βρείτε;

    Έχω κολλήσει από την αρχή σε έναν συγκεκριμένο ηθοποιό, αμερικανό ουκρανικής καταγωγής, που είναι μεν γνωστός, δεν ξέρω όμως αν μπορεί να θεωρηθεί «διάσημος», όπως το θέτει ο Ηλίας. Για μένα μάλιστα είναι πολύ σημαντικός, σε επίπεδο Γιουλ Μπρύννερ ή Κερκ Ντάγκλας ακόμα, και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, όμως δεν ευτύχησε να έχει σπουδαίους ρόλους, ειδικά μετά τη δεκαετία του '50 μάλλον σπαταλήθηκε· αντίθετα, έχει σώσει πολλές μέτριες ταινίες μόνο με την παρουσία του, ακριβώς όπως οι δύο που ανέφερα. Διασταύρωσα ότι ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική – αν και ο γνωστός ζωγράφος του σιναφιού των ηθοποιών είναι ο Σων Κόννερυ. Αν η φωτογραφία ήταν ανφάς, ακόμα καλύτερα τρουακάρ, θα ήμουν σίγουρος αν είναι αυτός που νομίζω ή όχι, τα ζυγωματικά και το πηγούνι του είναι χαρακτηριστικά.

    Να είναι, λέει, παρά το UCLA στη φανέλλα, κανένας γάλλος, ε;

    Καλιέ οικοδεσπότη, μια μικρή βοήθεια, καλιέ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντάξει, δεν είναι και κανένας γίγαντας, αλλά τον θεωρώ σημαντικό, κι αν αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο θα το βρει, όχι μία, αλλά 101 φορές.
    Πάντως είναι αυστραλέζικης καταγωγής και πριν γίνει ηθοποιός σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών του Σίδνεϋ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. …ενώ ο δικός μου είναι και γίγαντας, 1.93 ύψος. Τον Τζακ Πάλανς εννοούσα. Το οποίον, τζίφος.

    Αυστραλός, και σημαντικός ηθοποιός; Το κενό σύνολο…

    Γίγαντας; Ποιος, του Τζωρτζ Στήβενς; Μπα, δεν είναι ούτε ο Ροκ Χάντσον, ούτε ο Τζαίημς Ντην.

    101; Τι, στα σκυλιά της Δαλματίας έπαιζε; :)

    gcp, καμιά ιδέα; Μέτοικε, εσύ είσαι ο σινεφίλ της παρέας, πού χάθηκες τώρα που σε χρειαζόμαστε; Παναγιώτη, πες κάτι κι εσύ, ας είναι, ως συνήθως, λάθος και άσχετο, μπορεί κάτι να βγάλουμε· δες εμένα στο σημερινό κουίζ του gcp: στραβοκλωτσάω το πέναλτυ, η μπάλλα πάει προς το κόρνερ, αλλά, ω του θαύματος, χτυπάει στον διαιτητή και μπαίνει μέσα! Πες τη μπαρούφα σου, μην ντρέπεσαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το "σημαντικός" σας χαλάει; Καλά, αγνοήστε το. Απλώς είναι θέμα χρόνου να το βρείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μετοικος στην Νισυρο4 Οκτωβρίου 2009 στις 8:58 π.μ.

    @ Καλοπροαιρετος
    Ειμαι σε φαση απεξαρτησης,την προηγουμενη φορα εφαγα ενα 8ωρο(επιασε τοπο ομως) και μετα πικρανα τον Παναγιωτη,οποτε υποσχεθηκα στον εαυτο μου ν'αφηνω ενα 24ωρο πριν ασχοληθω(τετοια απεξαρτηση..)
    Μια χαρα ειναι η ρετροαναλυση που εκανες στο gcp,απλα μαλλον εισαι πιο εξοικειωμενος με την olimbase απο το imdb,με τα βοηθητικα στοιχεια του Ηλια και τα Keywords στην imdb η απαντηση ξεπηδα απο μονη της..
    Επαιξε και τον Τσωρτσιλ σε προσφατη cult(;)ταινια εκκεντρικου σκηνοθετη.
    Η Γερμανικη λεξη που εψαχνες στο αλλο quiz ειναι η fingerfehler.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Μέτοικος

    Απεξάρτηση: θέληση και αποφασιστικότητα. 8ωρο: προσήλωση στον στόχο, υπομονή και επιμονή. 24ωρο: αυτοκυριαρχία και αυτοχαλιναγώγηση. Όλα μου λείπουν.

    Χμμ, η περίπτωσή μου μάλλον περισσότερα στοιχεία Schachblindheit παρά Fingerfehler έχει: δεν ακούμπησα το λάθος κομμάτι –Στολτς– πρώτο, όπως στο Fingerfehler, το σωστό –Στάλμπεργκ– ακούμπησα πρώτο· ενώ ήμουν έτοιμος να το κινήσω, είδα ένα γειτονικό κομμάτι –Στολτς– και, εδώ είναι το κρίσιμο σημείο, μέσα από μια απροσδιόριστη, μη συνειδητή διαδικασία, έπαιξα αυτό· αν υπήρχε ο κανόνας berührt, geführt στο κουίζ και υπήρχε Schiedsrichter (πολύ στο γερμανικό το ρίξαμε :)), θα μου επέβαλλε να παίξω το κομμάτι που έπιασα πρώτο, δηλαδή τον Στάλμπεργκ. Ενδιαφέρον θα είχε μια τοποθέτηση του κ. Κουρκουνάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μετοικος στην Νισυρο5 Οκτωβρίου 2009 στις 9:02 π.μ.

    Αφου μπηκαμε στην διαδικασια να αποκαλυπτουμε διαφορες τεχνικες του αθληματος(!) ας εξηγησω λιγο πιο αναλυτικα,μηπως και παρασυρουμε και κανεναν αλλο ν'ασχοληθει,ετσι οπως παμε δεν βλεπω να παιρνουμε ενισχυση απο την ΓΓΑ με καμμια κυβερνηση..
    Ποιες ειναι οι λεξεις κλειδι που δινει ο Ηλιας;Γιγαντας,101,χρονος.Ωραια,η πιο πιθανη υποθεση ειναι οτι οι λεξεις θα περιεχονται στους τιτλους των ταινιων αλλα για να καλυψω ολα τα ενδεχομενα θα τις ψαξω γενικοτερα στην αρχη.
    Πανω πανω στην αρχικη σελιδα της http://www.imdb.com/ στην αναζητηση επιλεγω keywords και στο διπλανο κουτακι γραφω Giant.H μηχανη δινει 254 exact matches,πραγμα που δεν με βοηθαει και πολυ.Ας παμε στους τιτλους.Απο την σελιδα των απαντησεων που βρισκομαστε επιλεγω απο το κουτακι δεξια"more searches" το titles.
    Ωπα, εδω ειμαστε,3 μονο δημοφιλεις τιτλοι και οι 2 πολυ προσφατοι για να μας αφορουν.Επιλεγω λοιπον τον 1ο και πεφτω πανω στον "Γιγαντα" του Tz.Στηβενς(1956) με τους Τζ.Ντην,Ελ.Τεηλορ(αυτοι αποκλειονται αυτοματα),Ροκ Χατσον(θα μπορουσε ισως;κλικαρω το ονομα και βλεπω οτι γεννηθηκε στην Αμερικη).Κατεβαινοντας πιο κατω και αφου προσπερασω Ντ.Χοπερ και Σ.Μινεο που αποκλειονται λογω φατσας,πεφτω πανω στον Ρ.Τεηλορ.Χμμ κλικαρω:Αμεσως αμεσως στην μινι βιογραφια βλεπω οτι ειναι απο την Αυστραλια.Καλα παμε,ανοιγω την βιογραφια να δω αν αναφερει κατι για ζωγραφικη,οχι αλλα ο πιο χαρακτηριστικος του ρολος ηταν στην "Time machine" του 1960,ειμαι σε καλο δρομο.Επιστρεφω στην φιλμογραφια και ξεκιναω απο κατω,μια που ξερω οτι ο Ηλιας εχει μια προτιμηση στις παλιες ταινιες.Βλεπω οτι το 61 η Disney χρησιμοποιησε την φωνη του στα 101 σκυλια της Δαλματιας.Το μονο που μου λειπει ειναι μια "εξυπναδα" για να μην ερθω ταλευταιος αι καταϊδρωμενος να κλεισω την συζητηση.Τι βλεπω πανω-πανω στην φιλμογραφια;Επαιξε στο Ingenious bastards του Ταραντινο.Δεν χρειαζομαι κατι αλλο για το σχολιο μου.
    Με παρομοιο τροπο θα μπορουσα να δουλεψω ξεκινωντας απο τα 101 Dalmatians αρκει να ξερω την λεξη,το time ειναι πολυ γενικος ορος για να ξεκινησω απο εκει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εεε...χμμμ...τι...τι θα πει "κλικάρω"; Μετά θα ρωτήσω και για τα υπόλοιπα...

    Και θέλω εγώ ο άμοιρος να λύσω νοητικά κανένα κουίζ, όταν οι άλλοι κάνουν αλχημείες με τα πισιά τους. Σα να είχε πάει να παίξει ο Γιατζόγλου στο ΕνΜπιΈι, ένα πράμα. Ή σα να προσπαθούσε να μιλήσει ελληνικά (πάλι ο Γιατζόγλου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παναγιώτη, κι εγώ νοητικά το πάω, στην αρχή τουλάχιστον. Και επίσης, αν με τα πρώτα βοηθητικά στοιχεία καταλάβω ότι πήρα λάθος δρόμο (όπως εδώ), δεν επιχειρώ να το βρω ξεκινώντας από το μηδέν με τα νέα δεδομένα, πολύ περισσότερο αν αυτά δεν μου λένε κάτι (όπως εδώ)· το θεωρώ ζαβολιά.

    ...Ή ο Βισαλτιακός Νιγρίτας στο Τσάμπιονς Ληγκ, που είχα πει πριν λίγο καιρό.

    Πάντως, αν δεν ήταν ο Γιατζόγλου, δεν θα ξέραμε το περίφημο ρητό «η παράσταση δεν τελειώνει αν δεν τραγουδήσει η χοντρή».

    gcp, και οι δύο λάθος μαντέψαμε. Εγώ είπα, σε Τζακ Πάλανς μού έφερνε. Εσύ, ποιον σκωτσέζο εννούσες; Και ποιος είναι ο Γιάννης Καροτσέρης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μετοικος στην Νισυρο5 Οκτωβρίου 2009 στις 7:06 μ.μ.

    O Γιατζογλου σημερα θεωρειται ενας απο τους καλυτερους γνωστες της Αμερικανικης αγορας παικτων,και ειδικευεται στο να βρισκει φτηνους και καλους νεαρους Αμερικανους για τις μικρες ομαδες(μην παει στο πονηρο ο νους σου).Οσο για τα Ελληνικα του μπορει να εκαναν τους φιλολογους ν'ανατριχιαζουν,αλλα οι συνομιλητες του παντα καταλαβαιναν τι ηθελε να πει,να μην πω οτι το διασκεδαζαν κιολας(κατι σαν τον Γκμοχ για τους ποδοσφαιροφιλους).
    Παναγιωτη την σκακιερα (την καινουργια,την ακριβη) δεν πιστευω να την εβαλες στο μαγαζι.Μπορει να προκυψει συγχυση αρμοδιοτητων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Μέτοικος
    Ευχαριστώ για την απάντηση!

    @Καλοπροαίρετος (και Μέτοικος)
    Πολύτιμα μαθήματα μεθοδολογίας επίλυσης κουίζ. Καλοδεχούμενα!

    @Παναγιώτης
    Προς το τέλος του μήνα έχω κάτι της ειδικότητάς σου.

    @Τάκης
    Φοβερό το δικό σου φωτοκουίζ! Δυστυχώς μου ξέφυγε και το είδα αργά. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα "έστηνα", δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ναι, είναι ο Rod Taylor, αυτός που έπαιζε (το 1963) και στα «Πουλιά» του Χίτσκοκ! Ωραίος, επιβλητικός, αρρενωπός ηθοποιός.
    Προσοχή: Όχι ο Robert Taylor που έπαιξε στο «Κβο Βάντις» (1951) και στον «Ιβανόη» (1952) κι’είχε παντρευτεί και την Barbara Stanwyck. Αυτός ο καημένος έχει πεθάνει από το 1969 – από καρκίνο στους πνεύμονες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ώστε ο Γίγαντας δένει με το ότι ο Ροντ Ταίηλορ είχε έναν δεύτερο ρόλο στον «Γίγαντα» του Στήβενς, που ακούμπησα σε σχόλιό μου και χαμπάρι δεν πήρα, και το 101 πράγματι είχε να κάνει με τα σκυλιά της Δαλματίας, και πάλι χαμπάρι δεν πήρα.

    Schwarz ist die Nacht auf den Bergen... (Πόσα γερμανικά ακόμα πρέπει να ξεφουρνίσω, για να δεήσει ο gcp να μας πει ποιος είναι ο σκωτσέζος που εννοούσε, και ποιος είναι ο Γιάννης Καροτσέρης;)

    Ρόμπερτ Ταίηλορ, αξέχαστος στη «Γέφυρα της αμαρτίας» (Waterloo bridge, 1940), με τη μυθική Βίβιαν Λη. Μπάρμπαρα Στάνγουικ, απολύτως κορυφαία, μοναδική στο «Με διπλή ταυτότητα» (Double indemnity, 1944) – και σε οτιδήποτε άλλο έπαιξε, ακόμα και σε κάποιες εμφανίσεις της στη «Δυναστεία», σε ηλικία, τότε, 78 ετών. Διετέλεσαν και παντρεμένοι οι δυο τους – μεταξύ τους, εννοώ.

    Τι έχουμε τώρα; Τζόννυ Ντεπ και Τζέννιφερ Άνιστον. Νννναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Κλπ
    Όχι μόνο δεν κοιτάζω τα λυσάρια, αλλά επιπρόσθετα, ΔΕΝ ΞΕΡΩ να κοιτάξω τα λυσάρια :-)

    @Μέτοικος
    Ναι, αυτοί έκαναν πως τον καταλάβαιναν κι αυτός έκανε πως τους πίστευε (ο Γιατζόγλου λέω).
    Σκακιέρα; Ποια σκακιέρα; Ακριβή κιόλας; Έχω καμιά τριανταριά σκακιέρες, κάποιες σχετικά ακριβές, μα στο φαρμακείο χρησιμοποιώ συνήθως μια μικρή μαγνητική. Κάτι άλλο όμως μοιάζει να έχεις κατά νου. Φώτισέ με. Α, και το φαρμακείο, λέγεται "φαρμακείο", όχι "μαγαζί". Μαγαζιά είναι αυτά που πουλάνε τσόκαρα, μαγιώ, και φιλμ.

    @Ηλίας
    Τι; Έπαιζε ο Φλέμινγκ σκάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Μέτοικος
    Αααα! Λες για αυτήν από την ταινία του Μπέργκμαν που αγόρασα σε τιμή ευκαιρίας! Ε, καλά, μην το κάνουμε θέμα, δεν είμαι κι ο Ιόλας. Πάντως δε μου την έχουν στείλει ακόμα. Ελπίζω στο πακέτο να μην περιλαμβάνεται κι ο Χάρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μετοικος στην Νισυρο8 Οκτωβρίου 2009 στις 3:17 π.μ.

    @Παναγιωτης
    Χμμ,αν θυμαμαι καλα τα λυσαρια περιεχουν την εκφωνηση του προβληματος,και αμεσως μετα την λυση του.Βρισκομαστε αρκετα μακρυα απ'αυτα.Στο παραδειγμα που ανελυσα,το ονομα του Taylor εμφανιζεται γυρω στην 10η θεση στον "Γιγαντα",αν δεν ξερεις την φυσιoγνωμια του ηθοποιου,πολυ πιθανο να μην φτασεις ως κει.
    Αν ξεκινησεις απο την ταινια του Disney,και γραψεις το 101 με αριθμους και οχι ολογραφως,η μεταφρασεις τα σκυλια dogs και οχι dalmatians, και παλι θα δυσκολευτεις πολυ..
    Δεν προκειται λοιπον για λυσαρια,αλλα για εργαλεια που βοηθανε αυτους που εχουν αδυνατη μνημη να ανακαλεσουν πληροφοριες που εχουν καταπλακωθει απο την συνεχη συσσωρευση.Οσο περισσοτερο τα χρησιμοποιει καποιος,τοσο αναπτυσσει την δεξιοτεχνια του μαζι τους.
    Γενικοτερα,το θεμα δεν ειναι ποσες πληροφοριες μπορει να συσσωρευσει καποιος στην μνημη του,αλλα η μεθοδος με την οποια μπορει να παραγει τo ζητουμενο απο τις (οποιες) πηγες,και ο τροπος που θα τo χρησιμοποιησει..
    Εχεις δικιο για το μαγαζι (στην ελληνικη του σημασια),επελεξα σκοπιμα την (λαθος) λεξη,για να κρατησω την ατακα σε στενο κυκλο.

    @Καλοπροαιρετος
    (σχετικα με την χρηση των βοηθητικων στοιχειων)
    The show must go on..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είδα τον Ροντ Τέιλορ στην φωτογραφία, τον αναγνώρισα αμέσως επειδή έχω δει πολλές φορές την "Μηχανή του Χρόνου" όπου κυριαρχούσε, και δεν το έγραψα επειδή δεν ήθελα να σας χαλάσω την διασκέδαση.
    Πολύ καλά έκανα! Έμαθα ένα σωρό πράγματα από τα σχόλιά σας (μέχρι και Grundstuffe μπορώ να δώσω) για Αυστραλίες, ζωγραφικές και ταινίες. Και μπορεί να λέτε για τον Τζακ Πάλανς (που τον θυμάμαι να κάνει πουσάπς με το ένα χέρι στα εβδομήντα του στην παρουσίαση των όσκαρς για να παραπονεθεί ότι δεν του έδιναν δουλειές ενώ ήταν άξιος ακόμα) αλλά καλύτερη ανάμνηση είναι η εύθραυστη Υβέτ Μιμιέ στην "Μηχανή του Χρόνου" που δεν πνίγηκε ούτε φαγώθηκε από τους Μόρλοκς, χάρη στον ηρωικό Ροντ από το παρελθόν που με αυταπάρνηση την έσωζε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη πλακώσανε τα βιοτικά και ξεχάστηκα με άλλες υψιπετείς αλλά και ταπεινές ενασχολήσεις όπως να μεταφράσουμε καμιά σελίδα για να βγάλουμε κανά ευρώπουλο και άλλα τέτοια...

    Τον Τσάρλτον Ήστον (Χέστον) εννοούσα, που το όνομά του δεν το γράφουμε και που το πραγματικό του ήταν John Charles Carter (το καροτσέρης σωστο μεν, εξυπνακίστικα και καλοπροαίρετα τραβηγμένο δε...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν πιστεύω να το πήρες σοβαρά σαν επιτίμηση, πλάκα κάνουμε, και σιγά μην περνάμε όλη μας την ημέρα στο διαδίκτυο! Άλλωστε, μόνο τον Σαραντάκο να θέλει να παρακολουθήσει κανείς, απαιτείται πλήρης απασχόληση.

    Καροτσέρης· δεν είχα ιδέα ότι ο Ήστον (μας διαβάζουν και ανήλικοι) είχε σκωτσέζικη καταγωγή· το μυαλό μου πήγε σε κάποιον υποθετικό γάλλο ηθοποιό με το επώνυμο Charrier, εξ ου και το σχόλιό μου «Να είναι, λέει, [..] κανένας γάλλος». Μακριά νυχτωμένος…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.