Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Γιατί καλέ μας κύριε Σεφτελή;


Στο χιονισμένο Μόναχο, υπαίθρια σκακιέρα

Σε συνέχεια των όσων ακούγονται σχετικά με τη θέση που θα έπρεπε να έχει το σκάκι στις κρατικές επιχορηγήσεις, διαβάζουμε το παρακάτω άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου του Έθνους και έγκριτου αθλητικογράφου κ. Στράτου Σεφτελή. Και μένουμε κατάπληκτοι.
Ας το διαβάσουμε πρώτα να δούμε γιατί:

Ο διαχωρισμός των αθλημάτων σε έξι κατηγορίες, που ανακοίνωσε χθες ο γ.γ. Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξής, είναι μία βαθιά τομή στον ελληνικό αθλητισμό. Σε μία χώρα που ο εξευτελιστικά κρατικοδίαιτος αθλητισμός συντηρεί 51 (!) αθλήματα με απίστευτα ποσά, κάποιος έπρεπε να βάλει ένα τέλος.

Είναι εντελώς παράλογο μία χώρα 10 εκατ. κατοίκων να συντηρεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο όλα τα ολυμπιακά σπορ, όταν η Γερμανία -για παράδειγμα- εδώ και χρόνια έχει επιλέξει μόνο συγκεκριμένα σπορ που δίνει το βάρος της (άρα και τα λεφτά της...). Άρα, η πρωτοβουλία Μπιτσαξή είναι προς την απόλυτα ορθή κατεύθυνση.

Όμως, όταν κάποιος διαβάσει τη λίστα με τις κατηγοριοποιήσεις των αθλημάτων, μένει με τεράστια ερωτηματικά. Πώς βρέθηκε το χάντμπολ στην πρώτη κατηγορία; Πώς παρέμεινε το σκάκι στην τρίτη κατηγορία, συνεπώς στην κρατική επιχορήγηση; Πώς το σκάκι και η σκοποβολή κρίθηκαν ότι πρέπει να είναι σε ανώτερη κατηγορία από τη χιονοδρομία; Έχει πάει ποτέ ο κ. Μπιτσαξής σε βουνό να δει τι γίνεται κάθε χειμώνα, με εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων κάθε ηλικίας να αθλούνται;

Έτσι ενισχύεται η σύνδεση του αθλητισμού με τον τουρισμό, κάτι που αποτελεί κεντρική κυβερνητική στόχευση; Γιατί το μπάντμιντον περιλαμβάνεται σε δύο κατηγορίες; Να υποθέσουμε ότι άλλο μπάντμιντον κάνουν στο Σιδηρόκαστρο και άλλο στην υπόλοιπη Ελλάδα;... Γιατί το σκάκι βρίσκεται δύο κατηγορίες πάνω από το τρίαθλο, που διαρκώς κερδίζει έδαφος; Όλα αυτά και άλλα πολλά ενισχύουν την υπόνοια ότι αυτές οι λίστες έγιναν με προχειρότητα. Μία προχειρότητα που θα βρει μπροστά του ο κ. Μπιτσαξής...

ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΕΦΤΕΛΗΣ


Μμμάλιστα...Όντως το σκάκι δεν έπρεπε να είναι στην τρίτη κατηγορία, έπρεπε να είναι σε ανώτερη. Στην πρώτη κατηγορία έπρεπε να είναι, κι ευτυχώς κατά μία έννοια που δεν υπάρχει πια ο Παύλος Παλαιολόγος γιατί θα σας εξηγούσε καλύτερα.
Μα, καλέ μας κύριε Σεφτελή, λογικό είναι να βρίσκεται το σκάκι πιο πάνω από τη χιονοδρομία, διότι πώς να παίξεις σκάκι με κατάγματα; Ενώ τώρα πας, παίζεις με έναν μαιτρ, αποκτάς κερδισμένη θέση, στήνεις βασίλισσα και χάνεις, και κατόπιν πας στο χιονοδρομικό κέντρο, αμολιέσαι και γίνεσαι χιονοστιβάδα, για να μάθεις άλλη φορά να τηρείς τον κανόνα "Πρώτα κοιτάμε τι μας απειλεί ο αντίπαλος, χωρίς να βάζουμε τα κουλά μας μέσα στη σκακιέρα κι όποιον πάρει ο χάρος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.