Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Σκάκι και μπριτζ - φωτοκουίζ



Στη φωτογραφία αυτή βλέπουμε τέσσερις διάσημους σκακιστές του παρελθόντος να εξασκούνται στο μπριτζ. Ποιοι είναι;

16 σχόλια:

  1. Τώρα μάλιστα, δέσαμε. Ήξερα ότι έπαιζε μπριτζ ο Γιανόβσκι και νομίζω κι ο Σλέχτερ. Σίγουρα έπαιζε ο Αλιέχην και ο Μίλνερ Μπάρυ. Ο Λάσκερ νομίζω είχε γράψει και βιβλίο. Αλλά αυτοί είναι αρχαίοι μπροστά στη φωτό που θυμίζει φίφτυς-σίξτυς. Τι να σου πω; Να δοκιμάσω τον Πάχμαν που θαρρώ πως το κατείχε και που μοιάζει κιόλας (δεξιά στη φωτό); Από κει και μετά το χάος. Ο εκτελεστής έχει χαρακτηριστική φάτσα, αλλά δε μου λέει κάτι. Ο μορ -σηκώθηκε κι όρθιος για να τον δω τρομάρα του- είναι πολύ κοινή μούρη. Κάτι υποψιάζομαι για τον δεύτερο αμυντικό, αλλά πάλι θα πετάξω κοτσάνα και θα αρχίσουν τα κουλά οι γνωστοί τύποι, οπότε άσε καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως είναι ο Πάχμαν (αριστερά, όχι δεξιά, ως λέγει ο Παναγιώτης), ο Ματάνοβιτς (δεξιά), πιθανώς ο Όλαφσσον (όρθιος) και ο ηλικιωμένος στο κέντρο ίσως είναι ο Udovcic. Μπορεί να είναι από το Bled 1961.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετοικος στην Νισυρο4 Φεβρουαρίου 2010 στις 9:25 π.μ.

    Αν δεν βρεθει η πηγη ειναι εξαιρετικα δυσκολο ν'απαντηθει το Quiz.
    Ας πω μονο οτι απο τα ονοματα που αναφερθηκαν μονο ενα ειναι σωστο, η φωτογραφια ειναι απο Ολυμπιαδα,ο ενας απο τους εικονιζομενους διετελεσε παγκοσμιος πρωταθλητης,αλλα οχι στο κλασσικο σκακι,ο Λατινοαμερικανος εκανε ισοπαλια στον τελευταιο γυρο με τον Pomar,ενω ο τεταρτος παικτης επαιζε σχεδον εντος εδρας.
    Ετσι λοιπον εγω παιδευομαι να γραφω διαδικτυακες ανταποκρισεις και εσεις στηνετε παιχνιδακια σ'ακαταλληλες ωρες.
    Κι ενα συνθημα που εμφανιστηκε τωρα τελευταια στα Εξαρχεια:
    Με μεγαλα εντονα γραμματα "Αγχος,καταπιεση,μιζερια..Ποιος θα σε βοηθησει;"
    Πλησιαζεις..και διακρινεις το μυστικο:
    "Κανενας"
    Ξερω,ξερω ειναι Ομηρικη αναφορα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είπα να χρησιμοποιήσω μια φορά τα πονηρά κόλπα του Μέτοικου. Γούγκλισα τον Πάχμαν και είδα φωτό. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι αυτός αριστερά του εκτελεστή (δεξιά στη φωτό). Για τους άλλους όμως εξακολουθώ να βρίσκομαι σε σκοτάδι. Λατινοαμερικάνος που έπαιζε μπριτζ; Από όσο ξέρω οι Αργεντινοί μόνο έχουν παράδοση στο άθλημα. Ποιός όμως απ' αυτούς μπορεί να ήταν και μεγάλος αθλητής;


    Ορίστε, βρήκε τρόπο ο Ηλίας να με κάνει να ασχοληθώ σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Παναγιώτης
    Τον γούγκλισες καλά; Είδες, κι ένας καλός μπριτζέρ θέλει τον Γερμανό του. Έστω και με αλληλογραφία, γι' αυτό υπάρχουν τα μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έστωσαν οι εικονιζόμενοι παίκτες Α, Β, Γ, Δ (όχι κατ΄ ανάγκη με κάποια σειρά, π.χ. εξ αριστερών προς τα δεξιά).

    Ο Α είναι πασίγνωστος στη γενιά μου, που προσελκύστηκε στο σκάκι από το ματς του Reykjavík, και μάλιστα όχι ως παίκτης, αλλά με άλλη σκακιστική ιδιότητα.

    Ο Β έχασε θεαματικά από τον παίκτη Ε στη διοργάνωση στην οποία λήφθηκε η φωτογραφία, σε παρτίδα συλλογής που λίγο-πολύ όλοι έχουμε στη βιβλιοθήκη μας.

    Ο Γ έπαιξε με εθνικές δύο χωρών, που καμία τους δεν υφίσταται σήμερα. Έμαθα πολλά από τον δεύτερο τόμο του τρίτομου έργου του για τη στρατηγική, που είχα ξετρυπώσει σε ένα υπαίθριο παλαιοβιβλιοπωλείο στη Μασσαλίας προ τριανταβάλε, ίσως σαρανταβγάλε πια, ετών. (Όλο το έργο βγήκε αργότερα και σε συντομευμένη μονότομη έκδοση.) Σε νικηφόρα παρτίδα του με τον Ε, βρέθηκε με τέσσερα πιόνια δ4, δ5, ε4, ε5!!

    Ο Δ, «παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά όχι στο κανονικό σκάκι» λέει ο Μέτοικος, κάτι για αλληλογραφία λέει ο Ηλίας, εύκολα προσδιορίζεται. Πάντως βέλγος δεν είναι.

    Α: Τι σόι μπριτζ είναι αυτό που παίζουν τρεις και κοιτάει ο τέταρτος; Είχα την εντύπωση ότι το μπριτζ παίζεται με τέσσερις, εξ ου και οι ονομασίες των παικτών με τα σημεία του ορίζοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά τώρα, μάλλον τα κουίζ μπαίνουν για να πικάρουν εμένα. Και σιγά μην κάτσω να ψάξω μία- δυο ώρες από τον απειροελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου για να βρω κάποιον πρωταθλητή στο σκάκι δι' αλληλογραφίας ή εκείνον που έχασε από τον τάδε στο δείνα τουρνουά και που σαν θεατής παραβρέθηκε στο χι μέρος όπου και βρήκε την ευκαιρία να επισκεφτεί την ψι φιλενάδα της κουνιάδας του ξάδερφου του ζεντ μπριτζέρ.

    @ΚΛΠ.
    Το είπα ήδη, δε με προσέχεις. Ο τέταρτος (ο μορ, morte, dummy, νεκρός, πως το λένε) είναι ο όρθιος που, αφού κατέβασε τα φύλλα του, μετά την αγορά του συμβολαίου, σε κοινή θέα, πήγε πίσω από την πλάτη του συμπαίκτη του εκτελεστή για να δει την εκτέλεση. Κάτι που κανονικά απαγορεύεται, αλλά σε φιλικές διανομές μάλλον επιβάλλεται για να μπορείς να ξεσπάσεις στο σωστό άνθρωπο. Βέβαια, ο έρμος ο εκτελεστής, όπως φαίνεται καθαρά στη φωτό, αναλαμβάνει έτσι τον άχαρο ρόλο να σκύβει πάνω από το τραπέζι για να βάζει και τα φύλλα του μορ. Την ίδια στιγμή που οι αμυνόμενοι ρίχνουν κλεφτές ματιές στα δικά του. Και μετά μου λένε ότι δεν είναι άθλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παναγιώτη, όχι. Δεν το έβαλα για να πικάρω κανέναν, σίγουρα όχι εσένα. Απλώς το βρήκα και μου άρεσε. Άσε που προσπαθώ εδώ και καιρό να μάθω μπριτζ, με τραγικά αποτελέσματα. Συγνώμη πάντως αν σε βασάνισε το συγκεκριμένο. Άντε, να το πούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μετοικος στην Νισυρο5 Φεβρουαρίου 2010 στις 9:27 π.μ.

    Παναγιωτη,δεν ειναι απαραιτητο να σκεφτεται κανεις ορθοδοξα για ν'αντιμετωπισει τετοια Quiz.Θα μπορουσε να δουλεψει και αντιστροφα,π.χ. πως σκεφτηκε αυτος που το κατασκευασε;Τι λεξεις εψαξε για να βρει το υλικο του;Ποια ειναι η κυρια πηγη ιστορικων φωτογραφιων στο διαδικτυο;
    ΥΓ:Ωστοσο τον φλαμανδικο πινακα που σ'απεικονιζει ακομα τον ψαχνω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρε σεις δεν παραπονιέμαι, πάντα κάνω χιούμορ με την αδεξιότητά μου ή με την έλλειψη γνώσεων σε συγκεκριμένα (και απειράριθμα) πεδία. Πάντως Ηλία μου φαίνεται δύσκολο κουίζ, αφού οι σκακιστές δεν είναι επικυρηγμένες φυσιογνωμίες. Να το πάρει το ποτάμι λοιπόν και πίσω να μην το φέρει.

    Φίλε Μέτοικε, δεν είναι θέμα ανικανότητας. Μπορώ πράγματι να δώσω στο ψαχτήρι, ξέρω γω, chess players, bridge game κτλ και να ψάξω λίγο τις φωτογραφίες. Σε καμιά τσεσμπέιζ, σε κανέναν Κράμπε σε κανέναν Πίντερ (ή πως τον λένε), κάπου θα ξετρυπώσω την πηγή. Και λοιπόν; Πάει να πει πώς το έλυσα τότε; Ο άνθρωπος βάζει ένα κουίζ για να σπαζοκεφαλιάσουμε. Το πετυχαίνει στο ακέραιο. Για το ότι παρ' όλη την προσπάθειά μου δεν το λύνω ποτέ, δεν φταίει ο Ηλίας, το είπα, φταίνε οι δυνατότητές μου που είναι περιορισμένες.

    Την εκδίκησή μου θα την πάρω κάποτε πάνω από μια σκακιέρα! Ή έστω στο τραπέζι του μπριτζ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. *επικηρυγμένες*, κυκλοφορούν και κακοπροαίρετοι αναγνώστες :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παναγιώτη, μην πικάρεσαι, το είπε και ο Μέτοικος: αν δεν βρεθεί η πηγή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντηθεί το τρέχον κουίζ. Γι΄ αυτό και, εδώ τουλάχιστον, έχουμε σιωπηρά καθιερώσει ότι, αν το βρει κάποιος, δεν το αποκαλύπτει αμέσως, αλλά παραθέτει πρόσθετα στοιχεία, ή ακολουθεί τη μέθοδο της παράλληλης μετατόπισης σε άλλο γήπεδο, ώστε να παραταθεί το σασπένς, να συμμετάσχουν και άλλοι, και να μάθουμε όλοι περισσότερα στη διαδρομή, διασκεδάζοντας ταυτόχρονα.

    Τώρα, στο συγκεκριμένο κουίζ, αν και όλοι μας ξέρουμε και τους τέσσερις εικονιζόμενους, προσωπικά, μόνο δύο ήξερα φυσιογνωμικά: τον όρθιο (μορ τον είπες;), που μάλιστα, αν δεν αναφερόταν το όνομά του, ίσως να μην τον ταυτοποιούσα, και τον δεξιό, που πρωτοείδα σε φωτογραφία το 1972 (σήμερα, στα 82 του, είναι πάλλευκος την κόμην), και μάλλον θα τον ταυτοποιούσα. Τους άλλους δύο, δεν θα τους έβρισκα ποτέ με τα αρχικά μόνο στοιχεία.

    Άλλωστε, αν δεις πόσες φορές πήρα τελείως λάθος δρόμο σε προηγούμενα κουίζ, εδώ και σε άλλα ιστολόγια, και μάλιστα είχα την πεποίθηση ότι το είχα βρει, θα αναθαρρήσεις νομίζω :)

    Πράγματι, για τον μορ το είπες ήδη. Φέρε όμως τον εαυτό σου στη θέση ενός μη σκακιστή που ακούει κάτι σαν: «Και ο λευκός κάνει επίθεση μειονότητας, προσέχοντας μην παίξει πρόωρα β4 και του φράξει ο μαύρος τη στήλη τοποθετώντας έναν Ίππο στο γ4» (βλέπεις; Χρησιμοποιώ επιστημονική ορολογία, δεν λέω π.χ. «και του βουλώσει ο άλλος την κολώνα φυτεύοντας ένα γαϊδούρι στην τρύπα»). Τι θα καταλάβαινες; Περίπου τίποτα. Θέλω να πω, το είπες, αλλά με όρους άγνωστους σε μένα, ή για την ακρίβεια με όρους γνωστούς μου, αλλά με άλλη έννοια. Π.χ., ο εκτελεστής παρέπεμπε σε συμβόλαιο θανάτου, και ο μορ στους μόρους, δηλαδή τις αραβικές φυλές από τη Δυτική Αφρική που είχαν κατά τον Μεσαίωνα υπό την κατοχή τους την Ιβηρική Χερσόνησο· υπάρχει εκουαδοριανός σκακιστής Matamoros, ήγουν φονεύς των μόρων· matamoscas είναι η μυγοσκοτώστρα· άσχετο. Με τους μόρους το πάλεψα λίγο παραπάνω, η αλήθεια είναι, μήπως και βρω κάποιαν άκρη. Μέσω Μονόστατου, του μαυριτανού δούλου στον «Μαγεμένο Αυλό», την όπερα του Μότσαρτ, έργο με σαφείς τεκτονικούς συμβολισμούς, έφτασα στο ομώνυμο εστιατόριο-στέκι του Χατζιδάκι στο Παγκράτι. Εκεί κατάλαβα ότι μάλλον είχα βγει εκτός παιδιάς, και επιπλέον ότι ήταν ώρα για φαγητό, και το παράτησα. Όσο για τον δεύτερο αμυντικό, ε, φως φανάρι, κάτι σε Βύντρα θα ήθελες να πεις, όμως πάλι δεν ταίριαζε.

    (Δεν ξέρω από μπριτζ· τα χαρτοπαίγνια δεν με είλξαν ποτέ· σε προλαβαίνω: ξέρω, βάζω στο ίδιο τσουβάλι τα μέντα μέντα με τη διελκυστίνδα, ελληνιστί ταγκ οβ γουώρ· μοναδική εξαίρεση το κουμκάν, που εξήσκησα ικανοποιητικά για ένα καλοκαίρι στα γυμνασιακά μου χρόνια ως ισότιμος συμπαίκτης με τις μπαμπόγριες-χαρτόμουτρα που στελέχωναν τα προεσπερινά καρρέ της γιαγιάς μου, εκείνης με το «Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί» που λέγαμε αλλού, και που βρίσκω όσο σύνθετο χρειάζεται, αλλά όχι περισσότερο, όσο τυχερό χρειάζεται, αλλά όχι περισσότερο, δυσί λέξεσιν, εξόχως ψυχαγωγικό· έχω να αγγίξω παιγνιόχαρτα από τότε· δεν έπαιξα ούτε σαν φοιτητής, αυτό σου λέω μόνο.)

    Όσο για το άλλο, πριν με «επικυρήξεις», ίσως θα μπορούσες να μου δώσεις την ευκαιρία να αποδείξω, είτε με τη σιωπή μου ότι μπορεί και να έγινα ανεκτικός, είτε με την, ιδιωτική όμως, ακατάσχετη φλυαρία μου, ότι γνωρίζω την ύπαρξη και χρήση των pm :)

    Αφιερωμένο εξαιρετικά το, άγνωστο νομίζω, χαρτοπαιγνιοτράγουδο Ζάρια, ραμί και πόκα (κουμκάν κι εικοσιμία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το πρόβλημά σου Παναγιώτη, επί του παρόντος -γιατί κάποιος προσεκτικός παρατηρητής θα μπορούσε να συντάξει μια μακροσκελή λίστα- είναι ότι πασχίζεις φιλότιμα να λύσεις το κουίζ. Που πας να τα βάλεις με την οργανωμένη μαφία των φωτοκουίζ; Δεν το βλέπεις ότι οι καλομέτοικοι, περιμένουν τις προσπάθειές σου για να ικανοποιήσουν τη σαδιστική ψυχοσύνθεσή τους; Εγώ έχω λουφάξει εδώ και μέρες, διαβάζω και δεν μιλάω και παρόλα αυτά δεν έχω μάθει ποιοι ήταν αυτοί οι ****** σκακιστές-μπριτζέρ-και το *************** τους. Κι αν δεν ήταν ο φιλεύσπλαχνος Ηλίας, που κάποια στιγμή, λυπάται τους υπόλοιπους αναγνώστες του και γράφει και για τους κοινούς θνητούς ότι αυτός δεξιά καθώς κοιτάμε τη φωτό είναι ο τάδε κ.ο.κ., δεν θα μάθαινα ποτέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μετοικος στην Νισυρο6 Φεβρουαρίου 2010 στις 11:48 π.μ.

    http://www.chesshistory.com/winter/extra/
    bridge.html

    Το link εμφανιζεται 10ο,στο τελος της πρωτης σελιδας αν δωσεις chess,bridge στο google,και ειναι το πρωτο που αισθανεσαι την αναγκη ν'ανοιξεις σε σχεση με την φωτογραφια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάντως τουλάχιστον τον έναν (τον Λετελιέ) τον απάντησα ο κακομοίρης στην ανάρτησή μου για τη θυσία της βασίλισσας του Φίσερ. Ε τώρα ο Ραγκόζιν, το παραδέχομαι, είναι κάπως αγνώριστος σε σχέση με τις φωτογραφίες του που έχω εγώ υπόψη. Ο Λόταρ Σμιτ όμως, εντάξει, αν του βάψουμε άσπρα τα μαλλιά νομίζω πως είναι αναγνωρίσιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και για όσους δεν κατάλαβαν (όπως εγώ) είναι από τα αριστερά προς τα δεξιά οι Λετελιέ, Πάχμαν, Ραγκόζιν και Σμιτ.
    Λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση να αναγνωρίσω τον Λετελιέ (αυτόν τον είχε κάνει αγνώριστο ο Φίσερ, όπως είδατε), τον Σμιτ (που τον θυμάμαι σα διαιτητή στο μεγάλο ματς, αλλά τότε κοίταζα μόνο το μεγάλο ματς) και τον Ρασπούτιν...εεε...συγγνώμη, τον Ραγκόζιν ήθελα να πω. Βέβαια και για τον Πάχμαν που ήμουν σχεδόν σίγουρος (κι αυτό γιατί ήξερα εκ των προτέρων ότι ψιλοέπαιζε μπριτζ) αλλού έδειξα, τελικά ήταν ο μορ. Ω! τέμπορα! ω! μόρ-ες!

    Άστους ρε φίλε Ελισσαίε, άστους. Θα έρθει και η στιγμή που θα βάλω κουίζ και που δε θα τους ξεπλένει ούτε ένας ωκεανός οπτικών ινών...

    Τι είναι τα pm:) ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.