Στην ιστοσελίδα http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=3972 βρήκα ένα μικρό άρθρο για το οποίο δεν έχω δει μέχρι τώρα να έχει γραφτεί κάτι στον τύπο. Πρόκειται για τη σελίδα του Edward Winter με τίτλο Unsolved Chess Mysteries. Στη συγκεκριμένη σελίδα, στην παραπάνω σύνδεση, παρουσιάζει αυτό το απόκομμα εφημερίδας (ενός φύλλου της Daily Sketch του 1936), στο οποίο αναφέρεται: "Η δεσποινίς Αγγελική Λεωνή, από την Κύπρο, κέρδισε 27 και έφερε ισοπαλία σε τρεις από τις 30 σιμουλτανέ παρτίδες τυφλού παιχνιδιού".
Φυσικά το δημοσιεύω με κάθε επιφύλαξη. Το άρθρο του Winter είναι ήδη του 2007 και δεν γνωρίζω τι απάντηση έχει δοθεί. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι γι' αυτό ας στείλει κάποιο σχόλιο.
Εγώ όταν βρήκα αυτό που βρήκατε και εσείς, έψαξα πάρα πολύ για να βρω κάτι πρόσθετο και να βγάλω μια ανάρτηση για το θέμα, αλλά δε βρήκα τίποτα. Παραμένει μυστήριο λοιπόν το ποια είναι η Αγγελική Λεόνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως το συγκεκριμένο απόκομμα έστειλε ο David Pritchard στον Edward Winter, και οι δύο πασίγνωστοι μελετητές του σκακιού, οπότε είναι σίγουρα γνήσιο. Από κει και πέρα σκοτάδι. Μακάρι να βρεθεί κάτι καθώς τυχόν κατόρθωμα σαν κι αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ σε διάφορες ειδικές κατηγορίες.
Μυστήριο πραγματικό κύριε Οικονομόπουλε και φίλε trandism…
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο όνομα Λεωνή απαντάται με κάποια μικρή συχνότητα στην Κύπρο αλλά συσχέτιση με την(ή κάποια) δεσποινίδα Λεωνή το 1936 σε Κύπρο ή Βρετανία, δεν έχω βρει .
Το πιο περίεργο για μένα, είναι ότι το μέγεθος του σκακιστικού επιτεύγματος (ειδικά για μία κυρία το 1936…) είναι τέτοιο (όταν το παγκόσμιο ρεκόρ σιμουλτανέ μπλαιντ ήταν του Αλιέχιν με 32 αντιπάλους από τον Ιούλιο του 1934 στο Σικάγο όπου ο Παγκ. Πρωταθλητής υπέστη 5 ήττες και παραχώρησε και 5 ισοπαλίες) +27 =3 (!!) που είναι αδύνατον-κατά τη γνώμη μου- να μην υπήρχε κάπου μια ακόμη αναφορά ή έστω μία γνωστή παρτίδα της, ειδικά για μια Βρετανίδα υπήκοο σε μια εποχή όπου το βρετανικό σκάκι προσπαθούσε να αναδιοργανωθεί…
Μυστήριο πράγματι… τείνω προς το ότι το ‘blindfold’ τουλάχιστον του άρθρου, ήταν μια από τις συνήθεις ‘δημοσιογραφικές υπερβολές’.
@trandism
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να σας πω ότι αν το έχετε ήδη βάλει στο ιστολόγιό σας, το οποίο είναι θαυμάσιο και σας απονέμω δημοσίως τα συγχαρητήριά μου, δεν το έχω εντοπίσει, αλλιώς θα σας ανέφερα στην πηγή. Καλή συνέχεια!
@RIZOPOULOS
Θα ήταν ενδιαφέρον να μπορούσε να βρεθεί το φύλλο της εφημερίδας.
Επί τη ευκαιρία, το επώνυμο παρατήρησα πως το γράφετε με ωμέγα. Επειδή το έβαλα με όμικρον τελείως στην τύχη, σας παρακαλώ επιβεβαιώστε μου να το διορθώσω. Δεν το έχω ξανασυναντήσει.
Πράγματι κε Οικονομόπουλε το έχω συναντήσει στην Κύπρο με ω, και δη Λεωνή και όχι Λεωνής (στην γενική όπως είναι σύνηθες στην Κύπρο). Τώρα βέβαια εφόσον στο άρθρο στα εγγλέζικα αναφέρεται απλώς ‘miss Leoni’ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ,ούτε για το ο ή ω ,ούτε για το Λεωνής ή Λεωνή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετική ανάρτηση εδώ, χωρίς να απαντάει στην βασική μας αναζήτηση - ποιά ήταν η Leoni.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτη η τυπισσα που παιζει blindfold simultane στο video που παραθετει στο site της η Kosteniuk ειναι καταπληκτικη! Οχι μονο μετακινει μονη της τα δικα της κομματια, σε 5 σκακιερες, με δεμενα τα ματια, αλλα δεν χρειαζεται ουτε να της λενε τις κινησεις των αντιπαλων της! Ελεος..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ μη τρελαίνεσαι κιόλας βρε ΓεροΜαθιέ μου.:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γράφει το κορίτσι (η Αλεξάνδρα chess queen !?? ) ότι πρόκειται για διαφήμιση.
Τώρα περίμενες εσύ οι ‘διαφημιστές’ να είναι σχετικοί με σκάκι? Άσε που μπορεί να διαφημίζουν και κανένα χαπάκι που σου δίνει τηλεπαθητικές ικανότητες -πέρα από απαράμιλλο σεξ-απήλ – οπότε σωστό το βιντεάκι.
@Ηλίας Οικονομόπουλος
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι δεν το έχω βάλει στο chess miscellanea καθώς δε βρήκα κάποιο πρόσθετο στοιχείο. Και να το είχα βάλει πάντως, τυχόν έλλειψη αναφοράς μου στις πήγες δεν με απασχολεί καθόλου. Σιγά τώρα :)
Άλλωστε είμαι ξεδιάντροπος αντιγραφέας και πολλές φορές ξεχνάω να αναφέρω και τις δικές μου πηγές - αν και προσπαθώ.