Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Jaque mate από την Κούβα



Ξεκινώντας μια σειρά από σύντομες αναφορές σε σκακιστικά περιοδικά από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, παρουσιάζουμε το κουβανικό περιοδικό Jaque Μate, ένα περιοδικό ποικίλης σκακιστικά ύλης, που κυκλοφορούσε τις δεκαετίες του '60 και του '70.
Το συγκεκριμένο είναι το τεύχος Ιουλίου 1965 και παρουσιάζει στο εξώφυλλό του ένα αντίστροφο ματ σε 9 κινήσεις του W.A. Shinkman. Να κάνουμε μια προσπάθεια να το λύσουμε;

Παίζουν τα Λευκά και υποχρεώνουν τα Μαύρα να τους κάνουν ματ σε 9 κινήσεις.
Για τη θεωρία των αντίστροφων προβλημάτων, δείτε στο ιστολόγιο του Εμμανουήλ Μανωλά.

3 σχόλια:

  1. Βρήκα εύκολα την εξής συνέχεια (δεν το έψαξα με πρόγραμμα!) :
    1 h8=R+ Kg4
    2 g8=R+ Kf5
    3 f8=R+ Ke6
    4 e8=R+ Kd5
    5 d8=R+ Kc5
    6 c8=R+ Kb6
    7 Bf2+ e3
    8 Qb4+ Kxa6
    9 Qb6+ Kxb6#
    Η παράταξη των έξι πύργων είναι μοναδική. Ο Λευκός χρησιμοποιεί στο έπακρο την καθοδήγηση για να πάει αναγκαστικό περίπατο τον μαύρο βασιλιά και να τον αναγκάσει να δώσει το ματ.

    Ευχαριστώ για την προβολή.
    Θυμάσαι που μια μικροατυχία σε ωθούσε να τα παρατήσεις; Τώρα έχεις ένα από τα καλύτερα ιστολόγια. Αντικειμενικό είναι αυτό, όλοι το λένε. Και η http://galeria-hispanica.blogspot.com/ είναι εξαιρετική και μακάρι να μπουν τα ισπανικά στα σχολεία για να τη χαρούνε οι μαθητές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Μανωλά και για την ωραία λύση και για τα καλά και ενθαρρυντικά σας λόγια. Ανταποδίδω, αν και σαφώς δεν το χρειάζεστε.
    Θα συνεχίσω πότε πότε να βάζω κάτι τέτοια, γιατί θεωρώ ότι με το καλλιτεχνικό σκάκι αξίζει να ασχοληθούμε όλοι περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο και δύσκολο πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.