Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Σωκράτης και ο «πεττευτικός»


Συνεργασία του εκπαιδευτικού και προπονητή Αλέξανδρου Σοϊλεμέζη
Δημιουργού και συντάκτη του ιστολογίου Νέος Παλαμήδης


‘ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ’ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ!
Ο Σωκράτης και ο «πεττευτικός»


Σε έναν πλατωνικό διάλογο διαβάζουμε*:

Αμηχανία επιφέρει η απόδοσι του όρου «πεττευτικός» στο πιο πάνω πλατωνικό χωρίο.

Αποδίδω:
«Άραγε καλός και χρήσιμος σύντροφος στο να παίζει τους πεσσούς είναι ο δίκαιος
ή ο 'σκακιστής'
(ο γνωρίζων το παιγνίδι των πεσσών);
Ο 'σκακιστής'.»

Σχολιάζω:
Ο Σωκράτης με την μαιευτική του τεχνική, θέλοντας να δείξη στον συνομιλητή του πως η δικαιοσύνη είναι δεξιότητα με συγκεκριμένο, αντικειμενικά οριζόμενο, περιεχόμενο, χρησιμοποιεί και το παράδειγμα του πεττευτικού .
Προηγουμένως είχε αναφερθή σε χρήσιμες τέχνες σε περίοδο ειρήνης, την γεωργία και την υποδηματοποιία, ενώ αμέσως μετά από το χωρίο που βρισκόμαστε θα αναφερθή διαδοχικά σε κτίστη (οικοδομικόν), μουσικό (κιθαριστήν) και ειδικό περι τους ίππους (ιππικόν) κλπ, σαφέστατα ανθρώπινες δεξιότητες. Συνεπώς πεττευτικός σημαίνει τον ειδικό περί το παίγνιο των πεσσών.

Συμπεραίνω:
Αλάθητα, λοιπόν, στην εποχή του Πλάτωνα,
α΄ η πεττεία δεν είναι ταυτόσημη με την κυβεία (θα ήταν γελοίο να την βάλη στο ίδιο επίπεδο την κυβεία , ως τυχερό παιχνίδι, με την ιππική και την οικοδομική τέχνη, ασύγκριτου επιπέδου δραστηριότητες-δεξιότητες),
και β΄ η πεττεία είναι παίγνιο αυξημένης δεξιότητας και επιπλέον υπήρχαν τότε άνθρωποι που το μελετούσαν-μάθαιναν σε σημείο να διακρίνονται για την ικανότητά τους. Ήσαν πεττευτικοί, δηλ., δεξιοτέχνες, έμπειροι περί τους πεσσούς. Κάτι σαν «μαίτρ» στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ : Σε διαφορετική βάσι ο σχολιασμός συναδέλφων – δοκτοράτων και μή φιλολόγων- μου στο εν λόγω χωρίο (Ας μην δώσω ονόματα. Άλλωστε –δεν φταίνε που- δεν τυγχάνουν …πεττευτικοί)!

* Η πλήρης φιλολογική παραπομπή, σε επόμενο –Θεού θέλοντος- τεύχος τού Περιοδικού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.