Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Η συγγραφική δραστηριότητα του Λέοντος Ολιβιέ


Πριν από μερικούς μήνες είχε δημοσιευθεί στο εξαιρετικό Σκακιστικό Ιστολόγιο μια αναφορά στο πρώτο ελληνόγλωσσο σκακιστικό βιβλίο, το Εγχειρίδιον Ζατρικίου, που εκδόθηκε το 1894!
Συγγραφέας του βιβλίου αυτού ήταν ο γαλλικής καταγωγής Λέων Ολιβιέ, που ζούσε στην Ελλάδα και γνώριζε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα. Ο Κώστας Χατζιώτης στο βιβλίο του Το σκάκι στην Ελλάδα (Αθήνα, 1984) γράφει για τον Ολιβιέ ότι είχε, μεταξύ άλλων, δημοσιεύσει και "Λεύκωμα", στο οποίο είχαν γράψει και υπογράψει γνώμες τους όλες οι προσωπικότητες της μικρής τότε Αθηναϊκής κοινωνίας. Σημαντικό τμήμα του Λευκώματος αυτού είχε δημοσιευθεί στην "Ποικίλη Στοά" του έτους 1895. (Χατζιώτης, σελ. 23).
Η Ποικίλη Στοά ήταν ένα ετήσιο ημερολόγιο, από αυτά που κυκλοφορούσαν πολύ στην Αθήνα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, με λογοτεχνικά, ιστορικά, κτλ. κείμενα, και στα οποία έχουν γράψει όλοι ανεξαιρέτως οι λόγιοι και οι λογοτέχνες της εποχής εκείνης. Το συγκεκριμένο ημερολόγιο κυκλοφόρησε από το 1881 ως το 1914. Παρακάτω υπάρχει μια φωτογραφία του πρώτου τόμου από τη συλλογή Κοσμόπολις του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ψάχνοντας για στοιχεία σχετικά με τον Λέοντα Ολιβιέ βρήκαμε κατ' αρχήν δύο άρθρα που έχει δημοσιεύσει στο περιοδικό αυτό. Πρόκειται για το άρθρο Καταγωγή και χαρακτήρ των Αράβων, δημοσιευμένο στο τεύχος 3 του ημερολογίου (1883) και για το άρθρο Η Κωνσταντινούπολις, δημοσιευμένο στο τεύχος 6 (1886).
Στη συνέχεια συναντήσαμε ένα δίγλωσσο (ελληνογαλλικό) βιβλίο, που εκδόθηκε το 1896 στην Αθήνα, με τίτλο Οι Ολυμπιακοί αγώνες 776 π.Χ.-1896 - Les Jeux Olympiques 776 av. J.C.-1896.


Ακολούθησε η ανεύρεση στην ψηφιακή βιβλιοθήκη Ανέμη ενός βιβλίου με τίτλο Grammaire elementaire du grec moderne, που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1886. Συγγραφέας του ο Léon A. Olivier, που πιθανολογούμε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.
Τέλος βρέθηκε ένα άρθρο με τίτλο Ο Ναπολέων τη νύχτα του Βατερλώ, πάλι από τον συγγραφέα Léon A. Olivier, που δημοσιεύεται επίσης από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο συγγραφέας του πρώτου αυτού ελληνικού σκακιστικού βιβλίου ήταν ένα άτομο με σημαντική συγγραφική δραστηριότητα. Ελπίζουμε στο μέλλον να βρεθούν περισσότερα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.