Ένα πρόβλημα που μοιάζει κάπως με θέση κανονικής παρτίδας και ανήκει στην παλιά σχολή προβλημάτων, με εντυπωσιακή πρώτη κίνηση, αλλά χωρίς μεγάλη ποικιλία στις συνέχειες.
Λίγο αν προσέξει κανείς κάτι, η πρώτη κίνηση φαίνεται αμέσως, δεν παύει όμως να είναι ωραία και να αρέσει σε έναν καινούριο φίλο των προβλημάτων και του σκακιού γενικότερα.
Συνθέτης αυτού του προβλήματος είναι ο Άντολφ Άντερσσεν, κορυφαίος σκακιστής του 19ου αιώνα, ο οποίος είχε συνθέσει και πολλά άλλα προβλήματα. Λοιπόν:
Πρόβλημα του Άντολφ Άντερσσεν, Illustrated London News, Ιανουάριος 1846
Τα Λευκά κάνουν ματ σε 5 κινήσεις
Δεκτές ποιητικές, τρυφερές, ρομαντικές, νατουραλιστικές, ακόμα και εξπρεσιονιστικές λύσεις. Επίσης λύσεις σε διαλογική μορφή, σε μορφή δοκιμίου ή σε μορφή σάτιρας. Για να μάθει όμως κανείς όσα ένας κοινός θνητός μπορεί να μάθει για τα προβλήματα, υπάρχει το θαυμάσιο μπλογκ του κ. Εμμανουήλ Μανωλά στη διεύθυνση http://kallitexniko-skaki.blogspot.com/.
Καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά λόγια σου.
Το πρόβλημα έχει ένα μειονέκτημα, το αναπάντητο σαχ. Αν προαχθεί το e2 στο e1 σε Βασίλισσα ή Πύργο, δίνει σαχ και αν η λευκή Βασίλισσα κόψει, τα διπλανά πιονάκια είναι πρόθυμα να την κόψουν και να δώσουν σαχ εκείνα.
Πώς σταματάμε το σαχ από το e1; Ο Βασιλιάς δεν μπορεί να πάει κάπου χωρίς να τον κυνηγήσουν οι Ίπποι. Στο Qb1-e4 ακολουθεί e2-e1=Q με κάρφωμα και τα σαχ αρχίζουν αμέσως μετά.
Η λύση είναι να εμποδιστεί η προώθηση του πιονιού e2 στο e1 και μετά μένει να χαρούμε το διπλό Αλουμβάντλουνγκ (προαγωγή πιονιού σε τέσσερα διαφορετικά κομμάτια, Βασίλισσα ή Πύργο ή Ίππο ή Αξιωματικό) που δίνει μια ποικιλία στην εξέλιξη του απειλούμενου ματ μετά από 2 Rd4.
Καλή χρονιά στους σκακιστές μας!
ΑπάντησηΔιαγραφή1.Βε1! Με ό,τι κι αν κόψουν τα μαύρα ακολουθεί 2. Πδ4.
ΑπάντησηΔιαγραφή