Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Ένα πρόβλημα του Άντολφ Άντερσσεν

Ένα πρόβλημα που μοιάζει κάπως με θέση κανονικής παρτίδας και ανήκει στην παλιά σχολή προβλημάτων, με εντυπωσιακή πρώτη κίνηση, αλλά χωρίς μεγάλη ποικιλία στις συνέχειες.
Λίγο αν προσέξει κανείς κάτι, η πρώτη κίνηση φαίνεται αμέσως, δεν παύει όμως να είναι ωραία και να αρέσει σε έναν καινούριο φίλο των προβλημάτων και του σκακιού γενικότερα.
Συνθέτης αυτού του προβλήματος είναι ο Άντολφ Άντερσσεν, κορυφαίος σκακιστής του 19ου αιώνα, ο οποίος είχε συνθέσει και πολλά άλλα προβλήματα. Λοιπόν:

Πρόβλημα του Άντολφ Άντερσσεν, Illustrated London News, Ιανουάριος 1846

Τα Λευκά κάνουν ματ σε 5 κινήσεις

Δεκτές ποιητικές, τρυφερές, ρομαντικές, νατουραλιστικές, ακόμα και εξπρεσιονιστικές λύσεις. Επίσης λύσεις σε διαλογική μορφή, σε μορφή δοκιμίου ή σε μορφή σάτιρας. Για να μάθει όμως κανείς όσα ένας κοινός θνητός μπορεί να μάθει για τα προβλήματα, υπάρχει το θαυμάσιο μπλογκ του κ. Εμμανουήλ Μανωλά στη διεύθυνση http://kallitexniko-skaki.blogspot.com/.

3 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά!
    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια σου.

    Το πρόβλημα έχει ένα μειονέκτημα, το αναπάντητο σαχ. Αν προαχθεί το e2 στο e1 σε Βασίλισσα ή Πύργο, δίνει σαχ και αν η λευκή Βασίλισσα κόψει, τα διπλανά πιονάκια είναι πρόθυμα να την κόψουν και να δώσουν σαχ εκείνα.

    Πώς σταματάμε το σαχ από το e1; Ο Βασιλιάς δεν μπορεί να πάει κάπου χωρίς να τον κυνηγήσουν οι Ίπποι. Στο Qb1-e4 ακολουθεί e2-e1=Q με κάρφωμα και τα σαχ αρχίζουν αμέσως μετά.

    Η λύση είναι να εμποδιστεί η προώθηση του πιονιού e2 στο e1 και μετά μένει να χαρούμε το διπλό Αλουμβάντλουνγκ (προαγωγή πιονιού σε τέσσερα διαφορετικά κομμάτια, Βασίλισσα ή Πύργο ή Ίππο ή Αξιωματικό) που δίνει μια ποικιλία στην εξέλιξη του απειλούμενου ματ μετά από 2 Rd4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1.Βε1! Με ό,τι κι αν κόψουν τα μαύρα ακολουθεί 2. Πδ4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.