Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009

Ελληνική σκακιστική βιβλιογραφία


Το πρώτο ελληνικό σκακιστικό βιβλίο, Εγχειρίδιον Ζατρικίου, του Λέοντος Ολιβιέ, εκ του τυπογραφείου της Εστίας, Αθήνα 1894

Το ελληνικό σκάκι έχει -όπως θα είναι γνωστό- το δικό του βιβλιογραφικό κατάλογο. Τον έχει καταρτίσει με μεράκι ο γνωστός συλλέκτης βιβλίων και ερευνητής κ. Μιχάλης Συγγρός. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται όλα τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει από Έλληνες συγγραφείς (μέχρι τον Απρίλιο του 2007, που είναι η έκδοση που παρουσιάζουμε παρακάτω), είτε στην ελληνική γλώσσα είτε σε άλλες γλώσσες, οι μεταφράσεις στα ελληνικά ξένων βιβλίων, τα περιοδικά, ακόμα και λογοτεχνικά έργα που έχουν κάποια σχέση με το σκάκι.


Το βιβλίο του Κώστα Χατζιώτη Το σκάκι στην Ελλάδα, Αθήνα 1984

-Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο στην ιστοσελίδα του Σ.Ο. Καλλιθέας.
-Ο ίδιος ο κ.Συγγρός παρουσιάζει τη δουλειά του στην ιστοσελίδα του Edward Winter.
-Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Συγγρού στο περιοδικό Σκάκι για όλους, τεύχος 39, Νοέμβριος 2008.

2 σχόλια:

 1. Έστειλα στον κύριο Συγγρό πλήρη κατάλογο, ο οποίος προέρχεται απο το υπό Γ΄έκδοση του βιβλίου μου με τίτλο:
  "ΔΟΚΙΜΙΟ - ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΕΩΣ ΤΟΥ ΖΑΤΡΙΚΙΟΥ (ΣΚΑΚΙΟΥ)ΑΝΑ
  ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ"
  με τα εκδοθέντα περιοδικά για να συμπληρώση τον κατάλογό του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Carlo De Grandi για τις διορθώσεις που μου έστειλε στα άρθρα για τον Φιλιντόρ και τον Ρούι Λόπεθ ντε Σεγούρα.
  Ακόμα έλαβα από τον κ. De Grandi πολλές παρτίδες και προσθήκες σε διάφορα άρθρα, αξιόλογες και χρήσιμες στο σύνολό τους, που όμως δεν μπορώ να δημοσιεύσω ως έχουν, επειδή θεωρώ ότι είναι προσωπική του εργασία, που θα μπορούσε να δημοσιεύσει ο ίδιος.
  Έχω υπόψη μου όλες σχεδόν τις ιστορικές παρτίδες του 16ου και του 17ου αιώνα και ίσως κάποια στιγμή, σε κάποιο άλλο ιστολόγιο, σε κάποιο βιβλίο ή περιοδικό, ασχοληθώ πιο πολύ με το θέμα. Καλά να είμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.