Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Περιοδικό "ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ"-τεύχος 4



Κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος του περιοδικού "Νέος Παλαμήδης" που εκδίδει το αθλητικό εκπολιτιστικό κέντρο "Άβαξ και πεσσοί" της Χαλκίδας.
Αντιγράφω από το πολύ καλό ιστολόγιο του Νέου Παλαμήδη την ύλη του περιοδικού:

-- Δύο μεγάλα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ στους αγώνες ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΚΑΚΙOY για το Νομαρχιακό Ευβοίας, και στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Υπάρχουν βαθμολογίες, αποτελέσματα αγώνων, ενημέρωση για τις επιτυχίες των παιδιών του συλλόγου, και... οι εντυπώσεις των ίδιων των παιδιών!
-- Άλλες σκακιστικές σελίδες με προβλήματα, παρτίδες, κλπ
-- αρκετά ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ θέματα, όπως η ανοιχτή επιστολή του Ιερομόναχου Συμεών Γρηγοριάτη προς τον Μίκη Θεοδωράκη, το κείμενο του Μίκη «ο ψεύτικος μανδύας της δήθεν προοδευτικότητας» ( στην Καθημερινή 18/3/2007 ), ποιήματα του Καρυωτάκη, η γνώμη του Σεφέρη για τον Παπαδιαμάντη, λογοτεχνικές απόπειρες αναγνωστών ( δύο αποσπάσματα της αναγνώστριας «Στίγμα» ), και... ο Εσπερινός της Αγάπης μεταφρασμένος στην... ΟΜΗΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ !
-- Στις σελίδες του ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ ένα ενδιαφέρον κείμενο του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ για το άθλημα, και
-- συνεργασίες γονέων, σχόλια αναγνωστών, και 3 κείμενα παιδιών, όπως πάντα.

Σε μια εποχή που στην Ελλάδα, αντί να ανθίζει το διάβασμα και η χρήση του Ίντερνετ, ανθίζει η τηλεόραση, οι βλακώδεις διαφημίσεις και η άγνοια, οι εκδοτικές προσπάθειες πρέπει να υποστηρίζονται. Όχι γιατί επιθυμούμε δήθεν την επιστροφή στις "παλιές καλές μέρες", το "ubi sunt", αλλά για να μην είμαστε μονόπλευροι. Ας το κουράσουμε λιγάκι, δεν βλάπτει. Και πάντως πρέπει να παραδεχτώ ότι οι υπεύθυνοι δουλεύουν με πολύ μεράκι και με πάσης φύσεως αντιξοότητες.

9 σχόλια:

  1. Αυτά που γράφει ο "Νέος Παλαμήδης" , περισσότερο σε προσωπικό παραλήρημα ταιριάζουν παρά σε σοβαρή κριτική. Η δε σχέση του με το σκάκι είναι ανύπαρκτη.

    Απορώ πώς ένα σοβαρό blog όπως το δικό σας υιοθετεί τέτοιες προσεγγίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναφέρομαι σε κείμενα του blog του , όχι του Θεοδωράκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ για την κριτική, το εκτιμώ. Αλλά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Συμβαίνει να μην έχω πολλές προκαταλήψεις. Σε μια πραγματικότητα όπου οι απόψεις συζητιούνται σε μια οθόνη χωρισμένη στα 4 ή στα 6, όχι από άτομα αλλά από στόματα που προσπαθούν το ένα να φωνάξει δυνατότερα από τα άλλα, προτιμώ καμιά φορά να ακούω "παραληρήματα". Όταν ξέρεις μια άποψη μπορείς να την κριτικάρεις, να προτείνεις κάτι άλλο, να της βάλεις φωτιά και να την κάψεις, να την υιοθετήσεις, κλπ. Το να μην την ξέρεις είναι το πρόβλημα.
    Οπότε εκείνο που έκανα είναι να προβάλω την άποψη. Και θα το ξανάκανα. Το τι υιοθετώ προσωπικά είναι άλλο θέμα, άσχετο. Αν έχει κάποια σημασία, μπορεί κάποτε να το πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ ΑΝΩΝΥΜΟ
    Επειδή το «προσωπικό παραλήρημα» προφανώς σε εμένα απευθύνεται, να συγχαρώ τον κ. ανώνυμο για το απύθμενο θάρρος του, το εν γένει δυσθεώρητο ψυχικό μεγαλείο του και βεβαίως την δική του …σοβαρώτατη τοποθέτησι.

    Το Ιστολόγιο ‘Νέος Παλαμήδης’ τού εν Χαλκίδι Συλλόγου μας, «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ», θυμίζω ότι είναι ανοικτό σε σχόλια, και - ας προσθέσω μπας και ενδιαφέρει - όλα τα μέλη του Δ.Σ. μας καί γνωστά είναι καί έχουν καθαρό ποινικό μητρώο…
    Τώρα, για πιστοποιητικό ψυχικής υγείας, ομολογώ ότι ΔΕΝ διαθέτω.

    Πάντως ο καθ’ όλα έντιμος και λαμπρός εν τη γενναιότητι της ανωνυμίας του, μέγας γνώστης του σκακιού (ΕΛΟ=; ) και αντικειμενικός κος ανώνυμος, γιατί δεν καταθέτει
    α΄ την σοφή κρίσι του στο ιστολόγιό μας κατακεραυνώνοντας και στηλιτεύοντας τις απόψεις μας
    β΄ ό,τι άλλο γνωρίζει για τον παραληρούντα υπογράφοντα (Α. Σ. = Ανύπαρκτος Σκακιστής), μήπως και γλυτώση την μπλογκόσφαιρα - τι λέω, την ανθρωπότητα !- από την επικίνδυνη παρουσία του;
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ΗΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Ηλία, σε ευχαριστώ για την ανάρτησι.
    Όπως μπορεί να σου είπε και ο Αλέξης, το περιοδικό μας είναι στην διάθεσί σου για τακτική συνεργασία.
    ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ (σήμερα το είδα και …κατά λάθος – τα προβλήματα που έχω εδώ και μια βδομάδα με την σύνδεσι στον Η/Υ του σπιτιού δεν εχουν ακόμη λυθή) για το νέο σου ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ. Καλή συνέχεια!!
    (Buena fortuna! - λέγεται ισπανικά;)
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ... ΑΕΡΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ


    @ανώνυμος:

    Γράφεις «..η δέ σχέση του με το σκάκι είναι ανύπαρκτη». Με τί ΣΤΟΙΧΕΙΑ προσβάλλεις κατ’ αυτό τον τρόπο ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ που περιλαμβάνει γονείς και μικρά παιδιά;;

    Αυτή τη στιγμή, είναι πιθανόν τις κατηγορίες σου να τις διαβάζουν κάποιοι γονείς. Τους λές, ότι δέν ξέρουν πού εμπιστεύονται τα παιδιά τους; Ότι τους έχουμε ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ ως σύλλογος;;

    Άκουσε φίλε, άν έχεις την παραμικρή ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ σάν άνθρωπος, οφείλεις να σκέφτεσαι πρώτα, και να γράφεις μετά ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ. Αλλιώς, απλώς βρίζεις, χωρίς να προσφέρεις τίποτα το θετικό σε κανέναν.

    Επειδή λοιπόν τα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ σου λείπουν, σου γράφω εδώ μερικά για να τα αντικρούσεις, ΑΝ ΤΟ ΜΠΟΡΕΙΣ, ώστε να μας πείσεις όλους για την ορθότητα των λόγων σου. Αλλιώς... αερολογείς! Τα 'χουμε γράψει στο περιοδικό μας, αλλα καί στο μπλόγκ του συλλόγου. Σου προτείνω να στείλεις email στο dprov@otenet.gr άν μένεις εκτός Ευβοίας και να ζητήσεις το περιοδικό μας, για να πειστείς για το λάθος της γνώμης σου.

    Λοιπόν...

    Με βάση τα δημοσιευμένα απο την ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ (διοργανώτρια ) αποτελέσματα των αγώνων του ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ 2008 ( επίσημη διοργάνωση της ΕΣΟ ), ο σύλλογός μας έχει στην Εύβοια :
    Στα
    -- ΝΗΠΙΑ, τον 1ο μαθητή
    -- Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, καμμία διάκριση, αλλα ο 2ος και ο 3ος μαθητής προπονούνται στο σχολείο τους απο τον Αλ. Σοϊλεμέζη, πρόεδρο του συλλόγου μας ( τους μαθαίνει... παραληρήματα, άσχετα με το σκάκι, έτσι;; )
    -- Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, τον 3ο μαθητή, ενώ το καλύτερο κορίτσι.προπονείται απο τον πρόεδρό μας στο σχολείο του,
    -- Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, τους 3 πρώτους μαθητές, ενώ και οι....8 ΠΡΩΤΟΙ ( ! ) είναι μαθητές του προέδρου μας, στα σχολεία τους.
    -- Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, τον 2ο μαθητή ( κορίτσι ), και τα 3 καλύτερα κορίτσια
    -- Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, τους 3 πρώτους μαθητές, ενώ οι... 10 πρώτοι με εξαίρεση τον 8ο είναι μαθητές του προέδρου στα σχολεία τους. Στον σύλλογο ανήκει και το καλύτερο κορίτσι.
    -- ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, τους 6 πρώτους μαθητές, με εξαίρεση τον 3ο ( καλύτερο κορίτσι ) που όμως είναι μαθήτρια του προέδρου στο σχολείο της,
    -- Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, τον 1ο μαθητή, ενώ ο 2ος επίσης είναι μαθητής του προέδρου στο σχολείο του
    -- Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, το καλύτερο κορίτσι,
    -- Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, δέν έχουμε διάκριση,
    -- ΛΥΚΕΙΟ, επίσης δέν έχουμε διάκριση.

    ΑΥΤΑ, δέν τα λέμε μόνοι μας, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΟ για το Σχολικό σκάκι.

    Τα οποία στοιχεία ( ..ακόμα και άν ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ τα παιδιά που είναι μαθητές του προέδρου στα σχολεία τους αλλα ΔΕΝ ανήκουν στον σύλλογό μας ), δίνουν μιά εικόνα πρωταγωνιστή για τον σύλλογό μας στο σχολικό σκάκι στην Εύβοια, σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή!

    Κι’ εσύ, κατηγορείς εδώ τον διαχειριστή του μπλόγκ το οποίο είναι ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στο σχολικό σκάκι, ότι... δέν είναι ΣΟΒΑΡΟΣ επειδή μας αναφέρει !!!

    Η «σοβαρότητα» για σένα δηλαδή, είναι ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ..ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ

    @Ηλίας Οικονομόπουλος :

    ...Συγνώμη, αγαπητέ Ηλία, για το «σεντόνι» μου, δέν έχω τη διάθεση να «τσακωθώ» με τον καθένα προσβάλλοντας το μπλόγκ σου. Αλλα... επειδή έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά στον σύλλογο, θεωρώ πως πρέπει να είμαστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ και ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ σε τέτοια σχόλια όπως αυτό του ανώνυμου, και να τα απαντάμε άμεσα, με ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

    Συμφωνώ απόλυτα με την επιφυλακτική στάση ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ που υιοθετείς για εμάς, όπως αναφέρεις στο απαντητικό σου σχόλιο στον ανώνυμο, και με το πνεύμα της.

    Σε ευχαριστώ κι’ εγώ για το κείμενό σου για το περιοδικό μας, το οποίο θα σου το φέρω μάλλον την Τετάρτη, γιατι αύριο Τρίτη πρέπει να κάνω κάτι ιατρικές εξετάσεις. Θέματα υγείας με εμπόδισαν να σου το φέρω και νωρίτερα, την προηγούμενη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σας ευχαριστώ όλους για τον κόπο που μπήκατε να κάνετε αυτά τα σχόλια, και φυσικά συμφωνώ με τον αντιπρόεδρο πως πρέπει να είμαστε προσεχτικοί όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά γενικώς.
    Όπως και να 'χει, θεωρώ πως το ελληνικό σκάκι δεν έχει την πολυτέλεια να μας βρίσκει χωρισμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΡΟΣΟΧΗ,
    ΔΟΘΗΚΕ ΛΑΘΟΣ EMAIL !!!

    To email dprov@otenet.gr που έδωσε ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ του συλλόγου μας στο προηγηθέν σχόλιό του της 29/9, 9:29μμ, ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ !

    Το σωστό email για όσους φίλους εκτός Χαλκίδας θέλουν να προμηθευτούν το περιοδικό μας, είναι:
    dprovel@otenet.gr

    Ζητούμε συγνώμη απο όλους τους φίλους που ίσως προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο λανθασμένο email.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.