Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Ένα αραβικό πρόβλημα

Ένα από τα αρχαιότερα σκακιστικά προβλήματα, μια αραβική "μανσούβα" του 9ου αιώνα. Σ' αυτά τα προβλήματα η λύση είναι συνήθως απλή, συνήθως είναι σαχ, αλλά δεν παύει να είναι εντυπωσιακή.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο βιβλίο του Λέοντος Ολιβιέ Εγχειρίδιον Ζατρικίου του 1894, και αναδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ελληνικό σκάκι, τεύχος 8, 2/3 1981, από όπου και το πήραμε:

Πρόβλημα του Abu'n Na'am, 9ος αιώνας

Τα Λευκά κάνουν ματ σε 3 κινήσεις

5 σχόλια:

  1. Μιά μανσούβα του ίδιου συνθέτη με εντελώς ίδιο μηχανισμό λύσης είχε δημοσιεύσει ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας στο υπέροχο βιβλίο του [Το Σκάκι] (α' τόμος, στην σελ. 340).
    Σε γραφή Φορσάιθ είναι [6K1/3r3r/5ks1/5p2/5P2/6S1/8/4R1R1].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα ρε συ Ηλία, αυτό το ξέρουν και οι κεραμιδόγατες της γειτονιάς μου (οι σπιτόγατες έχουν προχωρήσει στα αντίστροφα τώρα πια)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν κάποιες σπιτόγατες που έχουν φτάσει ακόμα και στη σύνθεση. :-)
    Αλλά σοβαρά τώρα, το έβαλα γιατί το ιστολόγιο δεν παύει να απευθύνεται και σε αρχάριους, όπως και σε μαθητές. Θέλησα να δώσω μια εύκολη πράγματι άσκηση, συνδυάζοντάς την με μια αναφορά στις μανσούβες. Την άλλη φορά, χμμμ, θα ψάξω να βρω κάτι "ειδικό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά κάνεις, πρέπει κι άλλος κόσμος να ενδιαφερθεί για το καλλιτεχνικό. Εξευγενίζει. Μην κοιτάς που σου κάνω αστειάκια. Αλήθεια, μπας και θα έρθεις στην Ομοσπονδία την άλλη Κυριακή 25, να σε δούμε και από κοντά;

    ΥΓ.Και βγάλτε επιτέλους εσύ και ο Αλκίνοος αυτή την κουραστική "λεκτική" επαλήθευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την έβγαλα τη λεκτική επαλήθευση. Για τις 25 δεν ξέρω...θα το ήθελα πάντως, όμως αν δεν πρόκειται να πάνε οι πρωταθλητές λύτες Ισπανία, άντε και Πορτογαλία, θα το σκεφτώ αν θα συμμετάσχω.
    Καλά, μη βαράτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.