Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Ίλια Νίζνικ

Τον Φεβρουάριο του 2007 στο Β' γκρουπ του Όπεν της Μόσχας ο νικητής ήταν ένας νεαρός Ουκρανός, χωρίς κανένα διεθνή τίτλο, με 8,5 βαθμούς σε 9 αγώνες και με απόδοση ΕΛΟ 2633, δηλαδή 400 βαθμούς παραπάνω από το ΕΛΟ που είχε εκείνη την εποχή!
Πού βρίσκεται το πραγματικά παράξενο σ' αυτήν την ιστορία; Μα στο γεγονός ότι ο νεαρός αυτός Ουκρανός μόλις είχε περάσει τα 10 του χρόνια! Το όνομά του; Ίλια Νίζνικ (Illya Nyzhnyk). Ένας παίχτης που αν τα πράγματα εξελιχθούν φυσιολογικά, πολύ σύντομα θα μιλάμε όλοι γι' αυτόν.


Οι επιτυχίες συνέχισαν να έρχονται. Τον Απρίλιο του 2008 ο ήδη διεθνής μαιτρ Ίλια τερματίζει πρώτος στο Nabokov Memorial που γίνεται στο Κίεβο, επιτυγχάνοντας την πρώτη του νόρμα για τον τίτλο του γκρανμαίτρ, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς κερδίζει το Πρωτάθλημα Ευρώπης Νέων, όχι στην κατηγορία του (κάτω των 12), αλλά στην κατηγορία κάτω των 16(!) και τον Δεκέμβριο τερματίζει 12ος ανάμεσα σε 26 συμμετέχοντες στο πανίσχυρο Πρωτάθλημα Ουκρανίας, χάνοντας τη νόρμα του γκρανμαίτρ στις λεπτομέρειες.
Οι φετινοί πίνακες ΕΛΟ τον βρίσκουν στο 2503. Στο φετινό Πρωτάθλημα Ευρώπης (το κανονικό, όχι των νέων) αντιμετώπισε τον Πρωταθλητή Ελλάδας Χρίστο Μπανίκα στον τελευταίο γύρο με αποτέλεσμα την ισοπαλία.

Ενδιαφέρον είναι το παρακάτω βίντεο του 2004, όπου βλέπουμε τον Ίλια να αντιμετωπίζει σε σιμουλτανέ φοιτητές, κρατώντας στο χέρι του ένα λούτρινο αρκουδάκι.


-Η προσωπική ιστοσελίδα του Ίλια Νίζνικ: http://www.dril-chess.com/
-Για την επιτυχία του στο Β' Όπεν Μόσχας 2007: http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=3655
-Το Πρωτάθλημα Ουκρανίας 2008: http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5084
-Φωτογραφία του και λίγα λόγια γι' αυτόν στο ιστολόγιο του Γάτου: http://skakistiko.blogspot.com/2009/03/2009_10.html

4 σχόλια:

  1. Ωραίο παιδάκι με την εξυπνάδα να ξεχειλίζει από το βλέμμα του και την τρυφερότητα εμφανέστατη προς το κουκλάκι του. Καλή πρόοδο να έχει!

    Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι να μπει το μάθημα του σκακιού στα σχολεία. Τα παιδιά θέλουν να μάθουν, αλλά εμείς τα φορτώνουμε με διάφορα άλλα θέματα.
    Αυτοί που γνωρίζουν σκάκι, υπακούουν σε κανονισμούς, σκέφτονται πριν κάνουν μια κίνηση, αναπτύσσουν την στρατηγική τους, εκμεταλλεύονται τακτικές δυνατότητες, δημιουργούν καλλιτεχνήματα. Συνήθως είναι καλοί άνθρωποι, αφού γνωρίζουν τις επιπτώσεις μιάς λαθεμένης κίνησης...
    Όσο νωρίτερα μάθει κάποιος σκάκι, τόσο καλύτερος παίκτης γίνεται, και μπορεί να φέρει διακρίσεις στην χώρα του.
    Κι αν ο γνώστης δεν ασχολείται με το σκάκι αλλά με επενδύσεις και επιχειρήσεις, πάλι το μυαλό του τον βοηθάει, αφού είναι εκπαιδευμένο σε βαθιά ανάλυση και προβλεπτικότητα.
    Πρέπει να το δούμε ως έργο υποδομής για την ανάπτυξη της χώρας : το σκάκι να διδάσκεται από το δημοτικό και πάνω σε όλες τις βαθμίδες των δημόσιων σχολείων. (Νομίζω ότι τα ιδιωτικά ήδη το διδάσκουν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο Μανώλη. Το σκάκι στα ιδιωτικά σχολεία δίδάσκεται εδώ και πολλά χρόνια!!! π.χ. Σχολή Μωραϊτη κλπ.

    Το Δημόσιο περί άλλα τυρβάζει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Νιζνικ είχε κάνει τρομερή εμφάνιση και στα περσινά πενευρωπαϊκά στο Χερτσεγκ Νοβι.

    http://anoixichess.blogspot.com/2008/09/herceg-novi-2008.html

    Αυτό που μου έκανε εντύπωση πάντως είναι ο τρόπος που αναφέρει στο σαιτ του για το πως έμαθε σκακι - εντελώς μόνος του παρακολουθώντας αμέτρητες παρτίδες που έπαιζε αυτόματα ο υπολογιστής.

    αυτό δείχνει και τη δύναμη τη δύναμη ου έχουν τα πολλά patterns θέσεων σε μικρή ηλικία.

    Μπορεί γενικά αυτό να είναι υπερβολή αλλά το να "εθίσουμε" τους νεαρούς σκακιστες σε εικόνες από ποιοτικές παρτίδες καλών παικτών μπορεί να βοηθήσει στην κατακόρυφη βελτίωση της σκακιστικής τους διαίσθησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.