Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Μικρή αναφορά στο Κέντρο Πολιτισμού "Δημήτρης Γληνός"

Για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους έχω γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση. Ένας παρόμοιος σύλλογος, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του '80, ήταν το Κέντρο Πολιτισμού "Δημήτρης Γληνός". Είχε κυρίως λογοτεχνικές συζητήσεις, αλλά φυσικά και σκάκι. Κι είχε την τύχη να ασχολούνται με αυτόν άνθρωποι με μεράκι.
Το σκακιστικό τμήμα ιδρύθηκε το 1984, με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Γιαλούρη, έξοχου οργανωτή και προπονητή, που τότε μόλις είχε αποχωρήσει από τον Σύνδεσμο Αιγυππτιωτών Ελλήνων μαζί με αρκετά από τα μέλη του. Διοργάνωσε αμέσως τουρνουά διαβάθμισης, δήλωσε τον σύλλογο στο Πρωτάθλημα Α' τοπικής κατηγορίας, και όπως πάντα, ήταν μέσα σ' όλα. Δεν του ξέφευγε τίποτα. Είχε άποψη για το παιχνίδι και τη συμπεριφορά όλων μας.

Δυστυχώς τον επόμενο χρόνο έφυγε για πάντα από τη ζωή. Αρχηγός της ομάδας μας έγινε ο Φίλιππος Κουράντ. Ο άνθρωπος ήταν "γάτα". Πολύ καλός σκακιστής, διαιτητής και με μεγάλη αδυναμία στο μπλιτς (είχαμε κάνει ομηρικές μάχες στα τουρνουά), έξυπνος και καλός αρχηγός της ομάδας στους εκάστοτε διασυλλογικούς, όπου δικαιωματικά κρατούσε την πρώτη σκακιέρα (εκτός από μια περίπτωση που έπρεπε να θυσιαστώ εγώ και να χάσω από τον κατά 600 τότε βαθμούς ΕΛΟ πιο πάνω Νίκο Μπεγνή, αλλά τελικά κέρδισα!). Επίσης μανιακός με τους υπολογιστές από τότε, αν θυμάμαι καλά.

Η πιο μεγάλες επιτυχίες του "Γληνού" ήταν η διοργάνωση των Γιαλούρειων, τουρνουά στη μνήμη του Βαγγέλη Γιαλούρη, όπου μαζευόταν ένα σημαντικό μέρος από την τότε αφρόκρεμα του σκακιού (και σε ένα από αυτά ο Μπεγνής μου την είχε "στημένη"). Υπήρξαν περιπτώσεις που ξεκινούσε το τουρνουά με 100 παίχτες!
Σ' αυτά τα τουρνουά το μπούλετιν των αγώνων ήταν πολύ ικανοποιητικό, αν και φτιαγμένο με κάπως πρωτόγονα μέσα. Παρακάτω υπάρχουν φωτογραφίες από διάφορα μπούλετιν. Καντε ΚΛΙΚ για μεγέθυνση.


Μια μικρή αναφορά στο σύλλογο και τους στόχους του


Δείγμα πρώτης σελίδας μπούλετιν με αποτελέσματα


Για τον Βαγγέλη Γιαλούρη


Και διαγωνισμός λύσης κατά τη διάρκεια των αγώνων!

Το Κέντρο Πολιτισμού "Δημήτρης Γληνός" σήμερα δεν υπάρχει πια. Υπάρχουν όμως οι παίχτες, παροπλισμένοι στην πλειοψηφία τους, που ίσως θα ήθελαν να ξαναζήσουν την ωραία του ατμόσφαιρα, αν τους ξαναδινόταν η ευκαιρία.

6 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη και νοσταλγική ανάρτηση...Πέρασαν αλήθεια τόσα χρόνια ε; Νομίζω ήταν χτες. Περνάει τόσο γρήγορα ο καριόλης...

    Σαν συνεισφορά στην ανάρτηση σου, θα προσπαθήσω, εντελώς πρόχειρα να θυμηθώ μερικούς από τους σκακιστές που ήταν μέλη της ομάδας του "Γληνού", ζητώντας συγνώμη αν παραλείψω μερικούς:

    Κουράντ, Κολιόπουλος (ανήκουν τώρα στον Ζήνωνα Γλυφάδας), Αραμπογλίδης (στον ΑΣΑΕ), Ζαρούφης (απεβίωσε στην Νότια Αφρική πριν 4-5 χρόνια), Χαραμής (ανήκει τώρα στην ΑΕΚ), Αφροδίτη Βαζελάκη (η γυναικεία μας σκακιέρα που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή), Μακαντάνη (ΑΣΑΕ), Κάτσενος (ζει μόνιμα στον Καναδά), Χατζηβασίλης (παίζει σήμερα με τον Τυφώνα Ηρακλείου), Κουτσούλης (απεβίωσε), Τσεμπερλίδης (απεβίωσε), Πετρούνιας, Μπένζι, Ναζαριάν (ζει στον Καναδά), Ψαράκης, Κουτσομπίνας (αγωνίζεται με τον ΣΟ Ικαρίας), Στεργίου, Αγγελούδης, Οικονομόπουλος, Ζουπίδου (ζει στη Θεσσαλονίκη), Σωτηρόπουλος, Καούρας (παίζει στο "Θωμά Γεωργίου"), Χρυσοστομίδης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με πρόλαβες. Θα έγραφα, όπως και θα γράψω, κάτι για τους παίχτες μας, τα δυσάρεστα νέα κάποιων από τους οποίους μόλις έμαθα από σένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα γράψω κι εγώ για μερικούς:

    Μαστρακούλης, Κατσάνος, Καμπιτάκης, Χαρίτος, Τζουλάκης, Κενδριστάκης, Χατζηδημητρίου, Μπερτάχος, Στεργιάδης, Ντάλλας, Χαροκόπος, Ησαϊας Δ., Ησαϊας Σ., Νοικοκύρη, Κιντζίρης.

    Υπάρχουν πολλοί άλλοι τους οποίους ξεχνάω. Όποιος ξέρει κάτι για το αν παίζουν και πού, ας το γράψει στο ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μου θυμήσατε ρε παιδιά στο Γληνό έπαιξα τις πρώτες επίσημες παρτίδες μου στις αρχές της προϋγούμενης δεκαετίας.Πέθανε ο Ζαρούφης?Κρίμα δεν πρέπει να ήταν πολύ μεγάλος.Είχαμε παίξει πολλές φιλικές παρτίδες διότι σύχναζε σε διάφορα σκακιστικά στέκια της εποχής.Είχα παίξει και με τον κύριο Κουτσούλη επίσημη παρτίδα.Η κόρη του μάλιστα δούλευε στο Γ.Π.Α όπου σπούδαζα.Θυμάμαι και την κυρία Αφροδίτη Βαζελάκη που προσκαλούσε όσους τελείωναν από τις παρτίδες τους για φιλικές αναμετρήσεις,πολύ καλή κυρία.Από τους εν ζωή εκεί γνώρισα τους Αραμπογλίδη,Κουτσομπίνα,Χρυσοστομίδη.Σε ένα τουρνουά του Γληνού μάλιστα είχα κερδίσει κάποιον Οικονομόπουλο δεν πιστεύω να ήσουν εσύ Ηλία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θανάση δεν θυμάμαι να έχουμε παίξει ποτέ. Αν κάνω λάθος και έχεις παρτίδα δική μας στείλε την στα σχόλια. Πλάκα θα έχει.

    Να σταθούμε πάντως στην Αφροδίτη Βαζελάκη. Ήταν ένας από τους αρχοντικότερους και ευγενέστερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Κυρία με Κ κεφαλαίο, είχε πάντα έναν καλό λόγο για όλους. Τυχεροί όσοι την γνώρισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι έχεις δίκιο εκείνο τον Οικονομόπουλο πρέπει να τον έλεγαν Διονύση και όχι Ηλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.