Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ερυθρού, 1983-1987

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι άνθησαν κυρίως κατά τη δεκαετία του '80. Φυσικά υπάρχουν πολλοί και σήμερα, όπως υπήρχαν και πριν, όμως εκείνα τα χρόνια ο αριθμός τους δεν συγκρινόταν με τον σημερινό.
Ήταν μια εποχή χωρίς ιδιωτικά κανάλια τηλεόρασης και χωρίς Ίντερνετ. Ακόμη, ίσως και εξαιτίας των παραπάνω, ήταν μια εποχή περισσότερο πολιτικοποιημένη. Οι σύλλογοι αυτοί ήταν μια διέξοδος για όσους αναζητούσαν ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα ή ένας τόπος έκφρασης διαφόρων ανησυχιών της εποχής, κυρίως πολιτικής φύσης, αλλά και καλλιτεχνικής, οικολογικής, αθλητικής, κτλ. Πολλοί σύλλογοι διέθεταν αθλητικά τμήματα, τμήματα μουσικής, θεατρικά, σκακιστικά, κι όλα αυτά γινόντουσαν από ερασιτέχνες, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος.

Για όσους ξέρουν τα πράγματα, δεν θα πούμε τίποτα καινούριο όταν αναφέρουμε ότι πολιτιστικούς συλλόγους δημιουργούσαν, εκτός από μεμονωμένα άτομα, και συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα. Ο λόγος φανερός: η προσέλκυση μελών. Κι αφού αυτό δεν μπορούσε τόσο εύκολα να γίνει με την απευθείας κρούση, δημιουργούσαν ένα "στέκι" όπως τα λέγαμε τότε, όπου μέσα από διάφορους προβληματισμούς ξεχώριζαν οι "ικανοί" και οι "άξιοι" γι' αυτούς. Δεν πειράζει όμως, χαλάλι τους. Κάτι έμεινε και σε μάς.
Τώρα βέβαια αυτά δεν υπάρχουν. Τα κόμματα προσελκύουν τα μέλη τους με άλλους τρόπους, πιο οργανωμένους. Παρ' όλα αυτά, παρ' όλες τις διαφωνίες που είχαμε με διάφορες πρακτικές τού τότε, δεν θα με πείραζε εμένα τουλάχιστον να δω κάποιες τέτοιες πρωτοβουλίες και σήμερα. Καλύτερα αυτό παρά το "ξύλινο πόδι" που νιώθω να βγαίνει μέσα από μια οθόνη και να με πατάει καθημερινά (και εκτός από την ακαμψία υπάρχει βέβαια και η "ευκαμψία"). Είναι σίγουρο πως δεν θα άξιζε τον κόπο να ξαναγινόταν κάτι;

Το 1983 δημιουργήθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ερυθρού. Είχε πολλά μέλη για σύλλογο γειτονιάς και μεγάλος αριθμός από αυτά ήταν ενεργά. Βέβαια τη "βρώμικη δουλειά" την βγάζουν συνήθως λίγοι, αλλά όπως και να 'χει η δουλειά που βγήκε σ' εμάς ήταν μπόλικη...Ας είναι καλά ο Αποστόλης, ο Χρήστος, ο Γιώργος, ο Δήμος και τόσοι άλλοι, καθώς και όλα εκείνα τα παιδιά του 57ου Γυμνασίου που τους άρεσε πραγματικά να περνούν εκεί τις ώρες τους και βοηθούσαν όσο γινόταν.
Στο σύλλογο είχαμε τα εξής τμήματα και δραστηριότητες:
-Βιβλιοθήκη
-Σκάκι
-Θεατρικό τμήμα
-Ποδοσφαιρική ομάδα
-Μουσική
-Περιβαλλοντικές δραστηριότητες

Μια και για το σκακιστικό μας τμήμα θέλω κυρίως να αναφερθώ, πρέπει να πω ότι τα τέσσερα χρόνια που κράτησε ο σύλλογος καταφέραμε να κάνουμε 10 τουρνουά! Και μάλιστα τουρνουά που τηρούσαν απόλυτα τους κανόνες. Καμιά σχέση με παιχνίδια της πλάκας. Μόνο ρολόγια δεν είχαμε, αλλά κι αυτό πάρα λίγο θα το είχαμε, αν είχαμε προλάβει να γίνουμε μέλος της ΕΣΟ όπως προγραμματίζαμε. Ακόμα και προπονήσεις κάναμε. Η σκακιστική μας ομάδα είχε γύρω στα 40 μέλη και ασφαλώς ήταν μια από τις ισχυρότερες ερασιτεχνικές ομάδες που υπήρχαν.
Δύο από τα πρωταθλήματά μας:

Εσωτερικό πρωτάθλημα 1983


Εσωτερικό πρωτάθλημα 1984

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.