Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Μπέντζαμιν Φράνκλιν

"Άρπαξε τον κεραυνό από τους ουρανούς και το σκήπτρο από τους τυράννους"

Η φράση αυτή, ειπωμένη από έναν σύγχρονό του, περιγράφει επιγραμματικά την πορεία ζωής του διάσημου Αμερικανού πολιτικού, τυπογράφου και επιστήμονα Μπέντζαμιν Φράνκλιν (Benjamin Franklin, 1706-1790). Ο Φράνκλιν τη δεκαετία του 1740 έκανε τις σημαντικότερες έρευνές του στο πεδίο του ηλεκτρισμού, που κορυφώθηκαν με την ανακάλυψη του αλεξικέραυνου, και 20 χρόνια αργότερα βρισκόταν στην Αγγλία για μια τελείως διαφορετική υπόθεση: να παρουσιάσει τα προβλήματα της τότε αμερικανικής αποικίας στο βρετανικό κοινό.

Ο Φράνκλιν ήταν γνωστός για το πάθος που είχε με το σκάκι. Το 1750 μάλιστα θα έγραφε το σημαντικό του δοκίμιο Τα ήθη του σκακιού, στο οποίο υποστηρίζει πως το σκάκι δεν είναι μόνο ψυχαγωγία αλλά και ένας τρόπος να αποκτηθούν και να ενισχυθούν ορισμένα πολύτιμα χαρακτηριστικά του μυαλού, όπως η προνοητικότητα, η περίσκεψη και η προσοχή.
Ο παρακάτω πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Edward Harrison May δείχνει ένα γεγονός που υποστηρίζεται από πολλούς πως σχετίζεται με την ιστορική αλήθεια.


Ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν παίζοντας σκάκι με την λαίδη Χάου

Κατά την παραμονή του στην Αγγλία, ο Φράνκλιν λέγεται πως δέχτηκε μια πρόσκληση από την λαίδη Χάου να την επισκεφθεί για μια παρτίδα σκάκι. Η πρόσκληση όμως αυτή ήταν μια δικαιολογία για να συναντήσει τον Φράνκλιν ιδιαιτέρως ο αδελφός της λαίδης, μέλος του αγγλικού κοινοβουλίου, και να συζητήσουν τη λεπτή πολιτική κατάσταση που υπήρχε στην Αγγλία στις σχέσεις της με την τότε αποικία της. Λέει μάλιστα ο μύθος ότι η λαίδη Χάου πρότεινε με διπλωματικό τρόπο ισοπαλία στον Φράνκλιν.
Δεν ξέρουμε τι έγινε στην παρτίδα της εικόνας. Ξέρουμε όμως ότι λίγο αργότερα ο Φράνκλιν βρισκόταν στην Αμερική και συνυπέγραφε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.