Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Μια παρτίδα με ιστορία

Στις 26 Νοεμβρίου 1957 στους διασυλλογικούς αγώνες, και συγκεκριμένα στον αγώνα ανάμεσα στον ΦΣΑ (Φιλοσκακικός Όμιλος Αθηνών) και στον ΣΑΣ (Σύνδεσμος Αθηναίων Σκακιστών), τους δυο ιστορικότερους συλλόγους της Αθήνας, αγωνίζονται δύο καλοί φίλοι, ο μαιτρ Αρίστος Οθωναίος του ΦΣΑ και ο υποψήφιος μαιτρ Τάκης Κουβανίδης του ΣΑΣ.
Είχα την τιμή να μου δώσει την παρτίδα αυτή το 2004 ο αείμνηστος Οθωναίος για να την φωτοτυπήσω, και την παρουσιάζω παρακάτω όπως ακριβώς είχε γραφτεί από τα χέρια του, σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα που συνηθιζόταν την εποχή αυτή.

Ο παίχτης του ΦΣΑ κέρδισε την παρτίδα εκείνη. Ωστόσο οι δυο φίλοι θα είχαν την ευκαιρία να παίξουν πολλές ακόμα παρτίδες στην μακρά τους ζωή, καταλήγοντας να γίνουν μέχρι πριν δυο χρόνια οι δύο μεγαλύτεροι εν ζωή Έλληνες τιτλούχοι, που μάλιστα τίμησαν το σκάκι και το ευ αγωνίζεσθαι μέχρι το τέλος.

Ο Αρίστος Οθωναίος (1913-2007) ήταν 6 φορές φιναλίστ στους τελικούς του Πρωταθλήματος Ελλάδας (από το 1947 ως το 1954) και μέλος της Εθνικής μας ομάδας σε σκακιστικές Ολυμπιάδες. Μέσα στο καλόγουστο σπίτι του το σκάκι ήταν πανταχού παρόν. Με νοσταλγία μιλούσε για το παράσημο που πήρε στο Ντουμπρόβνικ από τον Πρόεδρο Τίτο. Ήταν ένας αρχοντικός άνθρωπος που σε πολύ προχωρημένη ηλικία μιλούσε και περπατούσε σαν νεαρός, και γεμάτος ενθουσιασμό θυμόταν τα ατέλειωτα περιστατικά της ζωής του.

Ποιος τώρα δεν θυμάται τον Τάκη Κουβανίδη (1913-2008), τον κύριο Τάκη μας, να έρχεται ανελλιπώς στο καφενείο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ για να περιμένει τον άλλο φίλο του, τον κ. Φώτη Πέρκα για να παίξουν τις παρτίδες τους; Πάντα εκεί. Σκυφτός τα τελευταία χρόνια, με το μπαστούνι του και την τραγιάσκα του, να περιμένει το φίλο του. Κι όταν εκείνος αργούσε έπιανε την αγαπημένη του συζήτηση, την πολιτική. Ήξερε τα πάντα. Διάβαζε τα γεγονότα, είχε απορίες. Έστελνε υπομνήματα σε υπουργούς και βουλευτές με ερωτήσεις ακόμη και για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Επίσης μιλούσε πολύ για μουσική και λογοτεχνία. Κι ύστερα καθόταν και άναβε το τσιγάρο του, λέγοντάς μου: Ηλία μου, πώς πας με τα ισπανικά; Να μάθεις και λατινικά παιδί μου. Είναι η βάση και των ισπανικών και των γαλλικών και κάθε φιλόλογος πρέπει να την ξέρει.
Ο κύριος Τάκης έβλεπε πολύ λίγο. Χαριτολογώντας μου είπε μια φορά: Παίζω από νεαρός μπλάιντ αναγκαστικά!
Να είναι καλά εκεί που βρίσκεται και επιτέλους να μην παίζει μπλάιντ και να γίνει μαιτρ όπως άξιζε.

Post scriptum: Στο παραπάνω παρτιδόφυλλο, η 41η κίνηση είναι γραμμένη από εμένα, μετά από υπόδειξη του Οθωναίου, επειδή δεν φαινόταν στη σελίδα.

7 σχόλια:

  1. Το σύστημα γραφής νομίζω δεν είναι γαλλικό, είναι γερμανικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι είναι γερμανικό κι ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η παρτίδα του Οθωναίου που είναι;

    Πότε θ' αναρτηθούν οι διορθώσεις που

    σας έστειλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Papaveri:

    Δυστυχώς δεν γνωρίζω πού έγινε αυτή η παρτίδα.
    Οι διορθώσεις που στείλατε δεν είναι πάντα διορθώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πρωτότυπα άρθρα και σε άλλες δεν αφορούν στον τρόπο με τον οποίο είχα αποφασίσει να βάλω την ανάρτηση. Όπου πράγματι υπάρχει ανακρίβεια θα αναφέρω το όνομά σας. Ό,τι άλλο θα θέλατε, έχετε το email μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην σημείωση που έγραψα για την παρτίδα "που είναι", εννοούσα γιατί δεν την αναρτήσατε και όχι τον τόπο διαξαγωγής της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η παρτίδα αυτή δεν βρίσκεται σε κάποιο site, ούτε στην Greekbase αν δεν κάνω λάθος. Γι' αυτό έβαλα μόνο τη φωτογραφία που είχα του παρτιδόφυλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι τραβάς Ηλία. Γι αυτό δεν κάνω μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.