Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Λυμπέν Μπωγκέν


Νεκρή φύση με σκακιέρα (1630)

Ο Γάλλος ζωγράφος Λυμπέν Μπωγκέν (Lubin Baugin, περ.1610-1663) υπήρξε στα νεανικά του χρόνια ένας μεγάλος δημιουργός νεκρών φύσεων, στις οποίες εντυπωσιάζει η πλούσια αυστηρότητα της σύνθεσής τους. Ένας από αυτούς τους πίνακες είναι αυτός της εικόνας.

Ο Λυμπέν Μπωγκέν γεννήθηκε στο Πιτιβιέ από ευκατάστατη οικογένεια και μέχρι την ηλικία των 18 ετών είχε ολοκληρώσει τη μαθητεία του στη ζωγραφική, μελετώντας με λεπτομέρεια τη διακόσμηση στον Πύργο του Φονταινεμπλώ. Στη συνέχεια πήγε στο Σαιν Ζερμαίν ντε Πρε, το οποίο ήταν πόλος έλξης για πολλούς ζωγράφους από διάφορα μέρη της Ευρώπης, πράγμα που του έδωσε την ευκαιρία να μελετήσει τις διεθνείς τάσεις της τέχνης.
Από το 1632 ως το 1640 ο Μπωγκέν έζησε στη Ρώμη, όπου τον επηρέασε αποφασιστικά η ζωγραφική του Ραφαήλ, αλλάζοντας μια για πάντα το προσωπικό του ύφος. Επιστρέφοντας στο Παρίσι γύρω στο 1641 θα αφήσει τη σφραγίδα του ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της εποχής του. Κι αν στη νεαρή του ηλικία είχε κερδίσει τον τίτλο του "μαέστρου της πραγματικότητας", αργότερα θεωρήθηκε χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του Μανιερισμού και πρωτοπόρος του γαλλικού Κλασικισμού.

Η Παρθένος με το Βρέφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.