Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Α.Σ.Ο. Αιγίου- σκάκι και παιδί


Ένα ενδιαφέρον άρθρο διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Αθλητικού Σκακιστικού Ομίλου Αιγίου σχετικά με το γιατί θα έπρεπε ένα παιδί να μάθει σκάκι. Παραθέτουμε τμήματα από το άρθρο:

Τι είναι το σκάκι;

Άθλημα; Ψυχαγωγία; Τέχνη; Επιστήμη;
Αν ήθελε κανείς να προσδιορίσει την ταυτότητα του σκακιού θα έπρεπε να το παρουσιάσει σαν ένα παιχνίδι που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά μας να διασκεδάσουν. Θα έπρεπε επίσης να το παρουσιάσει ως άθλημα που έχει έντονα το στοιχείο του συναγωνισμού. Θα μπορούσε τέλος να του προδώσει χαρακτηριστικά τέχνης, με έντονα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά στοιχεία, με ισχυρό κοινωνικό ενδιαφέρον και με σημαντικότατη παιδαγωγική επιρροή.
Το σκάκι, λοιπόν, είναι όλα αυτά μαζί και ακόμα κάτι περισσότερο: είναι τρόπος ζωής.

Γιατί σκάκι;

Γιατί πρέπει τα παιδιά μας να μάθουν σκάκι;
Το σκάκι ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερες εγκαταστάσεις, ούτε πολυδάπανο εξοπλισμό, συμβάλλει με τον προσφορότερο τρόπο στην καλλιέργεια σημαντικών πνευματικών χαρακτηριστικών, αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του ατόμου. Σημαντικό του στοιχείο το γεγονός, ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και δεν αποκλείει κανένα παιδί εξ αιτίας του σωματότυπου ή του φύλου του.

Τι προσφέρει το σκάκι στα παιδιά μας;

Προωθεί γενικές ιδιότητες όπως:
- Την καλλιέργεια ηθικών αξιών (αποφασιστικότητα, επιμέλεια, τάξη, αυτοκριτική, αντικειμενικότητα)
- Την κοινωνική ένταξη (ομαδικότητα, ανάληψη ευθυνών, μετάδοση γνώσης και εμπειριών)
- Την ενίσχυση του αυτοελέγχου με αποτέλεσμα τον έλεγχο της επιθετικότητας και της διάσπασης της προσοχής.

Αλλά και ειδικές όπως:
- Την ανάπτυξη ορθολογικού τρόπου σκέψης.
- Τη δημιουργική φαντασία, σε συνδυασμό με τρόπο ζωής ανοικτό σε κάθε είδους πολιτιστικά ερεθίσματα.
- Την βελτίωση των μνημονικών ικανοτήτων.
- Τη διάρκεια της πνευματικής συγκέντρωσης και απόδοσης έργου.
- Την κατανόηση και εξοικείωση με μεθοδικούς τρόπους συλλογισμού.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ο. Αιγίου.

3 σχόλια:

  1. Το κείμενο είναι από το διαφημιστικό φυλλάδιο της ΕΣΟ "Σχολικό Σκάκι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα κ. Οικονομόπουλε και συγχαρητήρια για το blog.

    Πολλές φορές, προκειμένου να προωθήσουμε το σκάκι αναγκαζόμαστε και μεις να λειτουργήσουμε λίγο ως διαφημιστές. Πολλές φορές όταν βρίσκομαι μπροστά σε γονείς που ρωτάνε για τις αρετές του σκακιού και τα οφέλη που θα αποκομίσει το παιδί τους από την ενασχόληση με αυτό το παιχνίδι, δυσκολεύομαι πολύ να απαντήσω.
    Από τη μια πλευρά μου 'ρχεται αυτό το "δε βαριέσαι". Φούσκωσέ τα λίγο να "κερδίσουμε" κανά μαθητή. Από την άλλη όμως γνωρίζω ότι όλα αυτά τα στοιχεία που περιγράφονται από τον ΑΣΟ Αιγίου και από άλλες αναφορές στο σκάκι, είναι μια όψη του σκακιού.
    Έτσι, για να είμαι ήσυχος με τη συνείδηση μου λέω: "Μπορεί να συμβάλλει". Και νομίζω ότι έτσι είναι. Το σκάκι είναι μία συνιστώσα στη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού. Το σκάκι δεν κάνει θαύματα αν και το σχολείο και οι γονείς και οι άνθρωποι των συλλόγων δεν μεριμνούν ώστε το παιδί να ξεδιπλώσει τις αρετές και τις δεξιότητές του μέχρι να τις αντιληφθεί το ίδιο, ώστε να τις κάνει κτήμα του.
    Άλλωστε όλοι οι σκακιστές θα έχουμε να διηγηθούμε και περιπτώσεις που ούτε κοινωνική ένταξη υπήρξε, ούτε αυτοκριτική και αντικειμενικότητα.

    Ο χαρακτηρισμός παιχνίδι δύναται να εμπεριέχει και τους άλλους χαρακτηρισμούς (άθλημα, τέχνη, επιστήμη) και αν ξεπεράσουμε την υποτιμητική χροιά που έχουμε προσδώσει στη λέξη θα ξαναβρούμε την απόλαυση και τη γνώση μέσω της μίμησης, που κρύβει η παιγνιώδης δραστηριότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ελισσαιος

    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Και μάλιστα έχοντας ζήσει το σκακιστικό χώρο από τα μέσα της δεκαετίας του '70 έχω να διηγηθώ πάμπολλες ιστορίες όπου το σκάκι φαίνεται να δημιουργεί και περιπτώσεις εντελώς "αντικοινωνικής" συμπεριφοράς, σε σημείο που να γίνεται μονομανία και αυτοσκοπός.
    Ωστόσο επειδή το μαχαίρι δεν κάνει το δολοφόνο αλλά κυρίως μάς διευκολύνει τη ζωή, θα ήθελα να επιμείνουμε όλοι στην αξία του σκακιού,έστω και με μια λίγο τραβηγμένη "διαφήμιση" όπως παραδέχομαι πως είναι αυτή.
    Όσο για την έννοια και τη σημασία του παιχνιδιού, και πάλι θα συμφωνήσω. Ελπίζω να μη βγαίνει από το άρθρο κάτι υποτιμητικό γι' αυτό. Ας μην το πάρουμε πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.