Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Η κληρονομιά


Γιάννης Ρήγας και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, από παράσταση του 1988 του θεατρικού έργου του Μαριβώ Η κληρονομιά

Με την ευκαιρία της παρουσίασης σ' αυτή τη θεατρική σαιζόν του έργου του Μαριβώ Η κληρονομιά, από τον Θεατρικό Οργανισμό Νέος Λόγος στο Studio Μαυρομιχάλη, παρουσιάζουμε μια σκηνή μιας ανάλογης παράστασης του 1988 από τον Θεατρικό Οργανισμό Εποχή. Σ΄εκείνη την παράσταση έπαιζαν οι Γιάννης Ρήγας, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χάρης Σώζος, Ελένη Κοκκίδου, Θοδωρής Γκόνης, Μάνια Παπαδημητρίου. Στη φετινή εμφανίζονται οι Αλέξανδρος Αλπίδης, Μαρία Μαλταμπέ, Μαρία Κορδώνη, Δημήτρης Πλειώνης, Φώτης Μακρής, Στέλλα Κρούσκα.
Ο Πιερ Καρλέ ντε Σαμπλαίν ντε Μαριβώ (Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux, 1688-1763), άσημος και φτωχός στην εποχή του (αν και αναγνωρισμένος από τον Ζαν-Ζακ Ρουσώ), θεωρείται πως γεφυρώνει με το έργο του την εποχή του Διαφωτισμού με αυτήν του Ρομαντισμού. Χαρακτηριστικά των κωμωδιών του το ρομαντικό περιβάλλον, η οξυμένη αίσθηση των πιο λεπτών αποχρώσεων στη γκάμα των συναισθημάτων, η λεπτομερής περιγραφή του κοινωνικού περίγυρου και τα εύστοχα και πνευματώδη λογοπαίγνια. Γνωστά θεατρικά του έργα Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης (1730), Το νησί των σκλάβων (1725), Το νησί της λογικής (1727), Η νέα αποικία (1729), Σχολείο για μητέρες (1724).
Ο Μαριβώ έγραψε επίσης και δύο αισθηματικά μυθιστορήματα, Η ζωή της Μαριάννας (1731-1741) και Ο νεόπλουτος χωριάτης (1734-1735), που άνοιξαν τον δρόμο προς το μυθιστόρημα των εκλεπτυσμένων συναισθημάτων. Και τα δύο έργα έχουν ως θέμα τους τον σκληρό αγώνα του ανθρώπου για να κερδίσει μια θέση στην κοινωνία. Στα έργα αυτά ένας "άλλος" Μαριβώ, μακριά από τον κωμικό εαυτό του, κερδίζει τον θαυμασμό του Ζαν-Ζακ Ρουσώ απορρίπτοντας την αυθεντία και τη θρησκευτική ορθοδοξία προς χάριν μιας απλής ηθικής και φυσικής συμπεριφοράς.

Για τη φετινή παράσταση και την υπόθεση του έργου μπορείτε να δείτε εδώ.
Η φωτογραφία είναι από την κριτική της τότε παράστασης, όπως είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Το Τέταρτο, τεύχος 44, Δεκέμβριος 1988.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.