Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Περιοδικό "Σκάκι για όλους" - Τεύχος 42


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Κυκλοφόρησε το 42ο τεύχος του περιοδικού “Σκάκι για Όλους” των εκδόσεων ΚΕΔΡΟΣ με βασικά θέματα επικαιρότητας τα πολλά ισχυρά διεθνή τουρνουά της τελευταίας περιόδου (Corus, Γιβραλτάρ, Όπεν Μόσχας και Aeroflot) αλλά και τα πρόσφατα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα στις κατηγορίες Νέων Ανδρών/Γυναικών και Εφήβων/Νεανίδων που διεξήχθησαν στο Περιστέρι. Τα άρθρα περιλαμβάνουν ανταποκρίσεις και αναφορές για τα τουρνουά και αναλυμένες παρτίδες (ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός, ότι τις παρτίδες των πανελλήνιων νεανικών πρωταθλημάτων αναλύουν οι ίδιοι οι πρωταθλητές μας!).

Στην υπόλοιπη θεματολογία του τεύχους ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Μιχάλη Καλούμενου για το νέο επαναστατικό περιβάλλον για το πρόγραμμα Rybka με το όνομα Aquarium (Ενυδρείο), που αυξάνει την τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα του δημοφιλούς προγράμματος. Ενδιαφέρον και το θεωρητικό άρθρο του τεύχους στο οποίο η Έλενα Ντέμπο εξετάζει το πρόβλημα της διαχείρισης του χρόνου σκέψης στις παρτίδες μας και τις αιτίες που μας οδηγούν σε πίεση χρόνου ενώ προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που σίγουρα απασχολεί πολλούς σκακιστές κάθε επιπέδου.

Το τεύχος περιλαμβάνει επίσης ένα ωραίο αφιέρωμα στον Νικόλα Σφήκα διανθισμένο με αρκετές φωτογραφίες, στην ποικιλόμορφη ινδική σκακιστική ταινία “Shatranj Ke Khilari” (Οι παίχτες του Σκακιού) του σκηνοθέτη Satyajit Ray αλλά και το πρώτο μέρος του αφιερώματος του BEL από τη στήλη “Σκάκι για Λίγους” –όλο και λιγότερους, όπως χαριτολογεί ο ίδιος, στα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας με έντονο σκακιστικό περιεχόμενο.

Η ύλη του τεύχους συμπληρώνεται από τις αναλυμένες παρτίδες του Καναδού Πασκάλ Σαρμπονώ στη στήλη “O γκρανμαίτρ αναλύει”, η ανάλυση παρτίδας κίνηση-προς-κίνηση, οι ασκήσεις συνδυασμών, η στήλη του καλλιτεχνικού σκακιού με ένα αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη Γκένριχ Κασπαριάν, τα Νέα από όλη την Ελλάδα (με χορταστικό τετρασέλιδο αυτή τη φορά), το Διεθνές Περισκόπιο και η παρουσίαση του βιβλίου Τρεις Κινήσεις Μπροστά: Τι Μπορεί να σας Διδάξει το Σκάκι για τις Μπίζνες – Ακόμη κι αν δεν Έχετε Παίξει Ποτέ) του Αμερικανού καπιταλιστή και σκακιστή Μπομπ Ράις από το Χρήστο Κεφαλή.

Τέλος μη λησμονήσουμε το ανανεωμένο ένθετο του τεύχους που περιλαμβάνει θέματα από τα φινάλε πύργων (τα συχνότερα φινάλε στην πράξη!), ένα μίνι πορτραίτο του Όλντριχ Ντούρας, τη στήλη του Ηρακλή Γεωργίου “Και οι μαιτρ έχουν χιούμορ” με νέα χιουμοριστικά στιγμιότυπα και το δεύτερο και τελευταίο μέρος του πολύ χρήσιμου άρθρου του Τάκη Δρεπανιώτη για τα συστήματα αγώνων όπου παρουσιάζεται με απλά λόγια η λειτουργία του ελβετικού συστήματος.

Συνεργάτες σε αυτό το τεύχος ήταν οι Τάκης Δρεπανιώτης, Νικόλας Σφήκας, Τάκης Νικολόπουλος Ηρακλής Γεωργίου, Σπύρος Καπνίσης, Μιχάλης Καλούμενος, Σωτήρης Λογοθέτης, Χρήστος Κεφαλής, Μαριέττα Μουρούτη, Νίκος Μενδρινός, Κοσμάς Κέφαλος, Άγγελος Βουλδής και Δημήτρης Σκυριανόγλου, ενώ οι αναλύσεις των παρτίδων είναι του γκρανμαίτρ Πασκάλ Σαρμπονώ, των διεθνών μαιτρ Έλενας Ντέμπο και Σπύρου Καπνίση και των πρωταθλητών μας Γιώργου Κανακάρη, Κατερίνας Παυλίδου, Σεμπάστιαν Φίλιππα και Ζωής Ιορδανίδου.

Το τεύχος μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα κεντρικά περίπτερα, βιβλιοπωλεία και πρακτορεία τύπου στην επαρχία αλλά και την Αθήνα καθώς και από τις εκδόσεις Κέδρος (Γενναδίου 3, 210-3809712) και τα βιβλιοπωλεία Έσοπτρον (στη Στοά του Βιβλίου - Πεσμαζόγλου 5, 210-3311226), Βιβλιοτοπία (25ης Μαρτίου 9, 210-9370583) και Κάισσα (Καλλιδρομίου 8, 210-3606488 ). Για πληροφορίες σχετικά με τα σημεία πώλησης, αγορά παλαιότερων τευχών και συνδρομές μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ στο τηλέφωνο 210-3809712 (κ. Ντίνα Βελάκη) ή να επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο των εκδόσεων ΚΕΔΡΟΣ στη διεύθυνση: http://www.kedros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.