Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Raffaello Sorbi


Οι σκακιστές (1886)

Ένας από τους περισσότερο δημοφιλείς Ιταλούς ζωγράφους του 19ου αιώνα, ο Ραφαέλο Σόρμπι (Raffaello Sorbi, 1844-1931), είναι κυρίως γνωστός για τους πίνακες που απεικονίζουν την αριστοκρατία των γαιοκτημόνων της εποχής του και την ομορφιά του τοπίου της Τοσκάνης.
Ο Σόρμπι σπούδασε στη Φλωρεντία, η οποία μαζί με την Πάρμα και το Παρίσι ήταν οι πόλεις στις οποίες εξέθεσε περισσότερο τα έργα του. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του γνώρισε πολλές τιμές και η ζωγραφική του έχει επηρεάσει την τέχνη αρκετών ρεαλιστών ζωγράφων.
Ο πίνακας Οι σκακιστές που βλέπουμε στην πρώτη εικόνα θεωρείται ένα από τα τελειότερα έργα του. Χαρακτηριστικά του, η σχεδόν φωτογραφική λεπτομέρεια της σκηνής, η αρχιτεκτονική του έργου, το ντύσιμο των προσώπων σε στυλ 18ου αιώνα προκειμένου να δοθεί ένας αριστοκρατικός αέρας στον πίνακα, η διάχυση του φωτός που διαποτίζει τη σκηνή.


Καπηλειό στο ύπαιθρο (1892)

Ένα ακόμη από τα σημαντικότερα έργα του. Χαρακτηριστικό σε όλους σχεδόν τους πίνακές του είναι η παρουσία κατοικίδιων ζώων που δείχνουν να αποζητούν την παρέα των ανθρώπων, ζώντας μαζί τους ειρηνικά, σε ένα αρμονικότατο σύνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.