Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Νόρα Μπόρχες


Σκάκι (1922)

Η Νόρα Μπόρχες (Norah Borges, 1901-1998) είναι περισσότερο γνωστή ως η αδελφή του διάσημου Αργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες και λιγότερο ως ζωγράφος και χαράκτης, τέχνες που άσκησε σε όλη τη διάρκεια της μακράς ζωής της. Όμως σήμερα το έργο της σιγά σιγά ανακαλύπτεται ξανά.
Γεννημένη στο Μπουένος Άιρες το 1901, εγκαθίσταται με την οικογένειά της το 1914 στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου σπουδάζει στην εκεί Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Μορίς Σαρκίσοφ, και κατόπιν πηγαίνει στο Λουγκάνο για να συνεχίσει τις σπουδές της, αυτή τη φορά με τον Αρνάλντο Μπόσι και κοντά σε εξόριστους Γερμανούς εξπρεσιονιστές όπως ο Ερνστ Κίρχνερ. Ιδιαίτερα ο εξπρεσιονισμός επηρέασε πολύ το έργο της.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας της είχε την ευκαιρία, παράλληλα με τις εκθέσεις της, να ασχοληθεί με κριτική τέχνης και να εικονογραφήσει βιβλία σημαντικών συγγραφέων, όπως του αδελφού της Χόρχε Λουίς Μπόρχες, του Αδόλφο Μπιόι Κασάρες, του Ραφαέλ Αλμπέρτι, της Βικτόρια Οκάμπο, του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, κ.α. Σημαντική ήταν επίσης η κοινωνική και πολιτική της δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν συμμετείχε μαζί με άλλες γυναικείες μορφές των γραμμάτων και των τεχνών σε μια δραστήρια φεμινιστική και αντιφασιστική οργάνωση στην Αργεντινή, ενώ αργότερα φυλακίστηκε μαζί με τη μητέρα της για αντίσταση προς την εξουσία του Περόν.

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ηλία,

    έχεις κάποιο σύνδεσμο στο διαδίκτυο με έργα της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς, Ελισσαίε, δεν έχω μπορέσει να βρω ως τώρα. Η εικόνα είναι από το http://www.jmrw.com/Chess/Tableau_echecs/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.