Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Το ταϊλανδέζικο σκάκι (Ι)


Ταϊλανδέζικο σκάκι σε κάποιο δρόμο στην Πατάγια (σε σκακιέρα δυτικού τύπου)

Το σκάκι στην Ταϊλάνδη είναι πολύ δημοφιλές. Όχι όμως το σκάκι που όλοι ξέρουμε. Οι Ταϊλανδοί έχουν το δικό τους παιχνίδι, που ονομάζεται Μακρούκ. Είναι ένας πρόδρομος του κοινού σκακιού ή ίσως ένα κοντινό ξαδελφάκι του, μια και οι κανόνες του μοιάζουν αρκετά με τους δικούς μας και -σε κάθε περίπτωση- μπορεί κανείς να τους εμπεδώσει σε λίγα λεπτά της ώρας.

Τα τουρνουά Μακρούκ είναι πολύ κοινά στην Ταϊλάνδη. Εδώ βλέπουμε τις κανονικές σκακιέρες.

Τα κομμάτια είναι ίδια με τα δικά μας, με δύο εξαιρέσεις. Οι βασίλισσες είναι σαν κι αυτές του αραβικού σκακιού, δηλαδή κινούνται μόνο ένα τετράγωνο διαγώνια, κι οι αξιωματικοί κινούνται ένα τετράγωνο διαγώνια ή ένα τετράγωνο προς τα εμπρός. Φυσικά δεν πρόκειται ούτε για βασίλισσες ούτε για αξιωματικούς. Αλλά γι' αυτά θα μιλήσουμε αναλυτικότερα σε επόμενο σημείωμα, που θα δώσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού.

1 σχόλιο:

  1. Σκεφτόμουν: Υπάρχει στο ταϊλανδέζικο σκάκι κάποια κλίμακα αξιών του τύπου Β=9Σ, και ισοδυναμίες του τύπου Π+Σ=Α+Ι κ.ο.κ., όπως στο δυτικό σκάκι;

    (Η παραπάνω σκέψη μπορεί βέβαια να επεκταθεί σε όλα τα επιτραπέζια που μοιάζουν, λίγο ή πολύ, με το δυτικό σκάκι.)

    Μπορώ πάντως να υποθέσω ότι ισοδυναμίες τύπου Π=5Σ, ή Ι=3Σ (και τα τρία κομμάτια κινούνται με τον ίδιο τρόπο στο δυτικό και στο ταϊλανδέζικο σκάκι) δεν ισχύουν, τουλάχιστον όσο εγγύτερα προς το φινάλε βρισκόμαστε, γιατί στο μεν δυτικό το πιόνι προάγεται, υπό Κ.Σ., σε Βασίλισσα, ήτοι στο ισχυρότερο κομμάτι, στο δε ταϊλανδέζικο υποχρεωτικά στο αντίστοιχο της Βασίλισσας, που όμως είναι το ασθενέστερο κομμάτι.

    Επίσης, λόγω της μικρότερης κινητικότητας των κομματιών του ταϊλανδέζικου σε σχέση με των του δυτικού (πλην του Πύργου), μπορώ να υποθέσω ότι, πρώτον, το έδαφος για τακτικούς συνδυασμούς στο ταϊλανδέζικο είναι πολύ λιγότερο «γόνιμο» απ΄όσο στο δυτικό, και δεύτερον, ο μέσος όρος κινήσεων των παρτίδων του ταϊλανδέζικου είναι πολύ μεγαλύτερος από τον του δυτικού (σαράντα;)

    Και ένα τελευταίο: Κάποιον χωρίς αγωνιστική δράση ή αγωνιστικές φιλοδοξίες (ή δυνατότητες να έχει φιλοδοξίες) στο δυτικό σκάκι, εμένα ας πούμε, σίγουρα τον ωφελεί η γνώση, μελέτη και εξάσκηση σε επιτραπέζια που μοιάζουν με το σκάκι. Όμως, βοηθά η μελέτη και η εξάσκηση σε σκακοειδή παιχνίδια τον επαγγελματία σκακιστή στην εξέλιξή του ως παίκτη αγώνων (όχι στην αναψυχή του); Ή μάλλον, ας το περιορίσουμε, για αρχή, στα καθ΄ ημάς: Βοηθά η μελέτη επιλεγμένων θέσεων καλλιτεχνικού σκακιού τον επαγγελματία σκακιστή στην εξέλιξή του ως παίκτη αγώνων (όχι στην αναψυχή του);

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.