Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Φωτοκουίζ



Αθήνα 1978, λίγο καιρό πριν από ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το ελληνικό σκάκι. Στη φωτογραφία στο βάθος δεξιά υπάρχει ένα κοριτσάκι. Δίπλα του ένας κύριος παρακολουθεί με προσήλωση. Σε πρώτο πλάνο δύο νεαροί, τους οποίους δυστυχώς δεν θυμάμαι.
Ποιος μπορεί να μας δώσει περισσότερα στοιχεία για τους αντιπάλους του κ. Μακρόπουλου και για τον κύριο που παρακολουθεί; Και φυσικά για το μεγάλο γεγονός του 1978;

6 σχόλια:

  1. Ο πρώτος μοιάζει με το Νίκο Μενδρινό αλλά δεν είμαι σίγουρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κοπέλα μοιάζει με την παλιά πρωταθλήτρια νεανίδων Μάρθα Φυρίγου, ισχυρή σκακίστρια που όμως δεν έμεινε πολλά χρόνια στο σκάκι.

    Όρθιος πρέπει να είναι ο τότε σημαντικός παράγοντας των Αιγυπτιωτών (ΣΑΕ) κος Γιαλούρης, που "έφυγε" νωρίς, κάπου στη δεκαετία του '80.

    Τα αγόρια πιθανόν είναι τότε έφηβοι σκακιστές του ΣΑΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πράγματι η Μάρθα η Φυρίγου, πρωταθλήτρια την ίδια χρονιά στο 1ο Πρωτάθλημα Ελλάδας Νεανίδων. Το πρωτάθλημα αυτό διεξήχθη μαζί με το 1ο Πρωτάθλημα Γυναικών, όπου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια η αείμνηστη Άρτεμις Φουρίκη.
    Ο κύριος είναι όντως ο Βαγγέλης Γιαλούρης, ψυχή του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών εκείνης της εποχής, ενός συλλόγου που προήγαγε το γυναικείο σκάκι στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό ένα σχόλιο του Σιαπέρα ότι αν γινόταν διασυλλογικό γυναικών ο ΣΑΕ θα μπορούσε να κερδίσει σε 8-10 σκακιέρες οποιαδήποτε ελληνική ομάδα.
    Ο Γιαλούρης ήταν χαρακτηριστικός τύπος παράγοντα που δεν θέλει να του ξεφεύγει τίποτα στην οργάνωση μιας ομάδας. Πανταχού παρών, όλες τις ώρες, ετοίμαζε την ομάδα με ιδιαίτερη φροντίδα. Γνώριζε το στυλ των παιχτών, τα αγαπημένα τους χρώματα, το στυλ των αντιπάλων τους...Και συνόδευε την ομάδα σε κάθε αγώνα.
    Το 1984 δημιούργησε το σκακιστικό τμήμα του "Κ.Π. Δημήτρης Γληνός". Χάθηκε πρόωρα το 1985.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα έλεγα να καλύψεις με το photoshop τα
    τσιγάρα μια και "σκάκι στα σχολεία"
    αυτό εννοούσα με το 1ο σχολιό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι απολύτως εναντίον του καπνίσματος στους σκακιστικούς χώρους, κι ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να το πω. Όμως δεν ξέρω πώς να κάνω φωτομοντάζ, κι άλλωστε δεν νοιώθω άνετα με την ιδέα να αλλάξω μια φωτογραφία. Θα έπρεπε πολλά να αποκρύψουμε πριν φτάσουμε εκεί, έτσι δεν είναι; Και πρώτα πρώτα να μην καπνίζουμε μπροστά στα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.