Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Μουσικό φωτοκουίζ


Λένινγκραντ 1937. Η σκηνή είναι από μια ταινία της εποχής. Ποιος είναι ο μετέπειτα διάσημος, πολύ διάσημος, μικρός σκακιστής που εδώ παίζει βιολί;
Εύκολη ερώτηση, σχεδόν εμπεριέχει την απάντηση.

6 σχόλια:

  1. Μετοικος στη νισυρο7 Απριλίου 2009 στις 5:33 π.μ.

    Μην σας ξεγελα οτι στην φωτογραφια φαινεται να παιζει βιολι για τις αναγκες της ταινιας.Ο εικονιζομενος εκτος απο εξαιρετος σκακιστης ηταν και καθιερωμενος διεθνως πιανιστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως ο «καταζητούμενος» είχε συνοδεύσει στο πιάνο ακόμα πιο γνωστόν σκακιστή - λυρικό τραγουδιστή σε ρεσιτάλ στη διάρκεια σκακιστικών τουρνουά; Και, μήπως έχει επώνυμη βαριάντα σε τρία, υψηλής δημοφιλίας, ανοίγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετοικος στη Νισυρο7 Απριλίου 2009 στις 3:51 μ.μ.

    Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι πριν σαραντα τοσα χρονια ηταν δυνατο για καποιον να ειναι "πρωτο" ονομα τοσο στο σκακι οσο και στη μουσικη,κατι που στις μερες μας,μερες απολυτης εξειδικευσης,ειναι μαλλον ακατορθωτο.
    Ο εικονιζομενος ειχε δωσει,μια πολυ ενδιαφερουσα συνεντευξη στην ChessBase,πριν αρκετα χρονια,σχετικα με την διπλη του "ταυτοτητα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια και το βρήκαμε, ας δώσουμε και τη σελίδα της ChessBase από όπου πήραμε τη φωτογραφία. Είναι http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=2927

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α! Το λύσατε χωρίς την πολύτιμη βοήθειά μου; Μπράβο παιδιά, βελτιώνεστε, δεν ξέρετε πόσο χαίρομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετοικος στη νισυρο8 Απριλίου 2009 στις 10:24 π.μ.

    Ο Ταϊμανοβ ηταν ενα απο τα θυματα του Φισερ(6-0) στην πορεια του για τον Παγκοσμιο τιτλο.
    Μιλωντας για το θεμα στον Λωτιε περιγραφει τις επιπτωσεις της ηττας:"Ηταν τοσο αδιανοητη εκεινη την εποχη για τις αρχες της Σοβ.Ενωσης μια τετοια συντριβη που την απεδωσαν σε πολιτικα κινητρα.Μου αφαιρεσαν τα πολιτικα μου δικαιωματα,επαψαν να με πληρωνουν σαν διακεκριμενο σκακιστη,εχασα την προσβαση μου στον τυπο,και μου απαγορευσαν τα ταξιδια στο εξωτερικο.."
    Μιλωντας για την διπλη του καρριερα σαν σκακιστης και πιανιστας,δηλωνει ευτυχισμενος που δεν μπορεσε ποτε να διαλεξει αναμεσα στα δυο επαγγελματα,καθως πολλα καλα προεκυψαν απο αυτο:
    Λιγοτερη ζηλια απο τους αλλους,μια που σε καθε τομεα οι επαγγελματιες τον θεωρουσαν ερασιτεχνη,ενα αποκουμπι στην αλλη ταυτοτητα οταν συναντουσε μια αναποδια,περισσοτερη εσωτερικη ελευθερια..
    Η συνεντευξη εδω:http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=320

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.