Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Héctor Rossetto (1922-2009)



Έφυγε στις 23 Ιανουαρίου από τη ζωή ένας από τους θρύλους του αργεντίνικου σκακιού, ο γκρανμαίτρ Έκτορ Ροσέττο, σε ηλικία 87 ετών.
Ο Ροσέττο υπήρξε της γενιάς των Νάιντορφ, Ελισκάζες και Χούλιο Μπολμποτσάν, σκακιστές που ανέβασαν μια εποχή το σκάκι της Αργεντινής σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο ίδιος ο Ροσέττο, που έμαθε να παίζει σκάκι σε ηλικία τεσσάρων ετών, κέρδισε 5 φορές το πρωτάθλημα Αργεντινής (1942, 1944, 1947, 1961 και 1972), ενώ αντιπροσώπευσε τη χώρα του σε 6 Ολυμπιάδες.


Από το τουρνουά Capablanca Memorial, που έγινε στην Κούβα το 1964. Πίσω από τον γκρανμαίτρ, που παίζει με τα Μαύρα, παρακολουθεί ένας άλλος θρύλος, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

1 σχόλιο:

  1. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι το ότι στην 1η μεταπολεμική Ολυμπιάδα (Dubrovnik, 1950), στο ματς Ελλάδα - Αργεντινή, στον προτελευταίο γύρο, ο μαιτρ Γιάννης Μπουλαχάνης νίκησε τον Rossetto, σε μια αξιόλογη παρτίδα. Μόλις ο περίφημος Rossetto εγκατέλειψε, η αίθουσα... σείστηκε από χειροκροτήματα! Ο λόγος ήταν πως αυτός ο βαθμός που "κόπηκε" από τους Αργεντίνους, σιγούρεψε (σχεδόν) το ότι το χρυσό μετάλλιο θα πήγαινε στη διοργανώτρια χώρα - όπως και έγινε (1η Γιουγκοσλαβία, 2η Αργεντινή, 3η Δυτ. Γερμανία).
    Αγαπητέ Ηλία, ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα (όπως πάντα!) ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.