Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Το σκάκι στην εβραϊκή ιστορία και λογοτεχνία


Ένα βιβλίο που ασχολείται με τις αναφορές στο σκάκι που υπάρχουν στην μακραίωνη εβραϊκή ιστορία και λογοτεχνία, γραμμένο από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Victor Keats, δεν μπορεί παρά να έχει ενδιαφέρον. Εδώ πρόκειται για το έργο Chess in Jewish History and Hebrew Literature (Το σκάκι στην εβραϊκή ιστορία και λογοτεχνία).
Το βιβλίο ξεκινάει από τις απαρχές του σκακιού γύρω στο 500 μ. Χ. και την εμφάνισή του σε εβραϊκές πηγές και λογοτεχνία μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι Εβραίοι έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην εξάπλωση του παιχνιδιού μέσω των μεσαιωνικών γραπτών τους για το σκάκι, κυρίως στην Ισπανία.
Δύο από τους σημαντικότερους Εβραίους ποιητές του 11ου και του 12ου αιώνα, ο Abraham Ibn Ezra και ο Yehuda Halevi, ανέφεραν το σκάκι στα ποιήματά τους, ενώ ο γνωστότατος Ισπανός Luis de Lucena, που εξέδωσε το 1497 το πρώτο τυπωμένο σκακιστικό βιβλίο στην ιστορία, είχε εβραϊκή καταγωγή, μέχρι που τον ανάγκασε η Ιερά Εξέταση να προσηλυτιστεί.
Το 18ο αιώνα γράφονταν ακόμα έργα για το σκάκι, όπως το βιβλίο Ma'aseh και τα έργα του Moses Mendelssohn, ενώ και τον 19ο αιώνα γράφονταν βιβλία εκμάθησης, ακόμα και ποιήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.